90 éves lenne Kányádi Sándor – rá emlékeznek szülőfalujában

Molnár Melinda 2019. május 09., 21:04

A mostani lesz Kányádi Sándor első olyan születési évfordulója, amelyet jelenléte nélkül ünnepelnek meg Nagygalambfalván. A tizenhetedik Fától fáig – verstől versig megyeközi versmondó vetélkedő alkalmával iskolatörténeti kiállítást szemlélhetnek meg a diákok.

Kányádi Sándor lánytestvére egy korábbi nagygalambfalvi szavalóversenyen. Archív Fotó: Pál Árpád

A korábbi években versmondó versennyel és személyesen vagy telefonon köszöntötték Nagygalambfalván a falu leghíresebb szülöttét, a 20. századi magyar líra géniuszát, Kányádi Sándort. A tavaly elhunyt költő tiszteletére rendezett idei vetélkedőre a körzeti és megyei szakaszokon díjazott versmondókat a Forrás és pásztor című verssel hívta meg a szervező Nagygalambfalvi Általános Iskola:

„Jót húzott a forrásból/ s útnak indult a pásztor. // Útközben sorra elköszönt/ a hegyektől s a fáktól.” 

{A}

A 90., immár emlékező Kányádi-születésnap május 10-én reggel kilenc órakor kezdődik a Feleki Miklós Művelődési Házban. A Maros, Hargita és Brassó megyéből, illetve a testvértelepülés Szankról érkező ötvennégy diákot – előkészítősöktől nyolcadik osztályosokig – az iskolaigazgató és Gyerkó Levente polgármester köszönti, felelevenítve a nap ünnepeltjének nagygalambfalvi hagyatékát. 

Ezt követően Vetési Nándor színművész előadásában Kányádi Sándor megzenésített verseiből hallgatnak meg néhányat a résztvevők.

A vetélkedő után a diákok és kísérőik azokon az utcákon haladva, amelyeken egykor Sándor bácsi lépdelt, megtekintik a halhatatlan verseiben megénekelt helyszíneket, végül a családi sírkertben elhelyezik a kegyelet virágait – tudtuk meg Bálint Hajnal iskolaigazgatótól.