Újabb tömbház-hőszigetelések Csíkszeredában

Kovács Attila 2019. május 10., 09:04

Nemsokára újabb csíkszeredai tömbházak külső hőszigetelése kezdődik el, miután kivitelezési szerződést írtak alá egy szatmárnémeti céggel. További munkálatok előkészítése is folyamatban van.

A Hunyadi János utcában két társasháznál kezdenek dolgozni Fotó: Gábos Albin

Néhány héten belül láthat munkához az a szatmárnémeti vállalkozás, amely csíkszeredai tömbházak hőszigetelése érdekében kiírt közbeszerzési eljárás nyomán kapott megbízást a kivitelezésre. A Regionális Operatív Program által támogatott tömbház-hőszigetelési programban

idén tizenkét csíkszeredai társasház külső felújítását szeretnék elkezdeni,

ennek első lépése következik. Mint Szőke Domokos alpolgármester kérdésünkre elmondta, több közbeszerzési eljárást írtak ki, a szigetelésre váró lakóépületeket típus és helyszín szerint csoportosítva. A most lezárt licit nyomán három Kalász lakótelepi tömbház hőszigetelést kezdheti el a cég, ezek a Hunyadi János utca 33. A, B, C, 35. A, B, illetve a Tető utca 13. szám alatti négyemeletes lakóépületek.

Az aláírt szerződés értelmében a kivitelezési idő öt hónap, így idén ősszel be is kell fejezni a munkálatokat, amelyek értéke 2,6 millió lej – tudtuk meg.

{A}

További kilenc társasház esetében – Testvériség sugárút 13., 16., 22. A, Lendület sétány 10., 14., Pacsirta sétány 2., Kossuth Lajos utca 20–26., 46., Mihai Eminescu utca 2–4. – folyamatban van a kiviteli tervek véglegesítése, illetve a szükséges közbeszerzési eljárások kiírásának előkészítése.

A hőszigetelési program legutóbbi, tavaly zárult pályázati kiírására Csíkszeredából 35 tömbház lakói jelentkeztek, közülük viszont 23 lemaradt a lehetőségről, mert esetükben nem készültek el időben a szükséges megvalósíthatósági tanulmányok – az ajánlattevő tervezők nem feleltek meg a közbeszerzési eljárás feltételeinek. Noha ígéretek vannak arra, hogy szinte biztosra vehető egy új pályázati kiírás, mert pénz is maradt bőven erre a célra, ez még nem történt meg.

A hőszigetelések költségeinek 25 százalékát a lakók állják, 60 százalékos az európai uniós program, és 15 százalékos a helyi önkormányzat hozzájárulása.