Anyu, éjfél előtt ne várj, kiállításra megyek

Antal Erika 2019. május 09., 17:49

Május 17. és 19. között szervezi meg Marosvásárhelyen a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatot a Maros megyei múzeum. A főszervezőnek tizenhat kiemelt partnere van.

Csütörtökön ismertették a jövő heti Múzeumok éjszakája programját Fotó: Haáz Vince

Az idén is színesnek ígérkező háromnapos sorozat eseményeit Soós Zoltán múzeumigazgató, Fülöp Tímea, a Kultúrpalota osztályvezetője, Cora Fodor, a művészeti galéria programfelelőse, Angela Săplăcan muzeológus és Lázok Klára, a Teleki Téka osztályvezetője ismertette. A felsorolt kiállítások, koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások, érdekességek sok látogatóra tarthatnak számot. Valamennyi helyszínre karkötővel lehet bejutni, amelyet egy alkalommal kell megvásárolni, felnőtteknek 10 lejért, diákoknak és nyugdíjasoknak 8 lejért, hat éven aluli gyermekeknek pedig ingyenes.

A Múzeumok éjszakája május 17-én este a budapesti száztagú cigányzenekar délután hat és este kilenc órakor kezdődő koncertjeivel indul. Az eseményre belépőt kell váltani, de

már csak a kilenc órai kezdésre vannak jegyek, 50 és 60 lejért.

Május 18-án délelőtt tizenegykor kezdődnek az események: a Kultúrpalotában, a vár régészeti múzeumában, a természettudományi múzeumban és a Teleki Tékában múzeumpedagógiai tevékenységekre várják a gyermekeket. Lesz üvegfestés, agyagozás, kirakós játék, papírmerítés, könyvkötés, festés, rajzolás.

Fülöp Tímea: számos esemény helyszíne a Kultúrpalota Fotó: Haáz Vince

Az állandó kiállítások mellett a szervezők kiemelték azokat a tárlatokat, amelyek ideiglenesen látogathatók, például a Teleki Tékában a Brex libris megnyitójára várják a régi könyvek iránti érdeklődőket. Lázok Klára elmondta, a Téka Angliában kiadott, vagy angliai vonatkozású kiadványaiból válogattak érdekességeket. Látható lesz többek között az a kilenc nyelvű Biblia, amely Angliában jelent meg, vagy egy olyan Newton-principia, amely már a beszerzésekor is nagyon értékes volt, és amely Bolyai Jánosé gyűjteményét gyarapította.

Valamennyi kiállítás éjjel két óráig várja a látogatókat,

még a városháza tornya is, amelyet erre az alkalom megnyitnak és harmincas csoportokban vezetik fel az érdeklődőket.

{A}

Vasárnap, a Múzeumok éjszakája harmadik napja az eddigiektől eltérően különlegességet tartogat: a múzeum munkatársai Mikházára, a római ásatások helyszínére várnak mindenkit, akit érdekel a kétezer évvel ezelőtti kultúra, a régészet, a római civilizáció. A kiállítópavilonok mellett azt a parasztportát is megnyitják, amelyet a Maros megyei önkormányzat jóvoltából vásárolt a múzeum, és ahol kutatóközpontot rendeznek be.

A mikházi program egyik érdekességének ígérkezik a római korban használt élelmiszer-tartósítási technikák megismertetése. Az antik forrásokból ismert receptek bemutatása mellett kipróbálnak néhány zöldség- és gyümölcskonzerválási módszert. A tartósított élelmiszereket a mikházi 7R (Római) Fesztiválon lehet majd megkóstolni augusztus 3-án.