Szászrégenben készül a szék, amelyen Ferenc pápa ül majd

Simon Virág 2019. május 09., 14:46

Szászrégenben a hét elején már nekifogtak legyártani azokat a székeket, amelyeken a bukaresti Szent József Katedrálisban fog ülni a Romániába látogató Ferenc pápa és kísérete. A görög katolikus családból származó cégvezető szerint nagy megtiszteltetés számukra a megrendelés.

Fotó: Vatican News

A Szászrégenből származó, Bukarestben élő Mircea Grama dizájnert kérte fel a Bukaresti Római Katolikus Püspökség, hogy tervezze meg az ülőalkalmatosságokat, amelyeken helyet foglal majd május 31-én Ferenc pápa. A dizájner, aki rendszeresen együttműködik a szászrégeni Mobila Dalin bútorgyárral, nagy megtiszteltetésként értékelte a felkérést. Mint elmondta,

a székek megtervezésekor olyan elemeket használt fel, amelyek díszítik azt a gótikus stílusban épült templomot, ahol szentmisét mutat be a szentatya.

A Szent József katedrális oltárán látható keresztmotívum is helyet kap a díszítőelemek között. 

Ilyenek lesznek a Szászrégenben készülő székek Fotó: Mobiladalin

A kárpitozott székeket készítő szászrégeni cég vezetője, Dan Cotoi elmondta, hogy ő egy görög katolikus családból származik, s visszaemlékszik, hogy gyermekkorában sokat meséltek szülei arról, hogy az ő vallásukat betiltották. „Nem vagyok gyakorló keresztény, de 2013-ban úgy döntöttünk feleségemmel, hogy a templomban is házasságot kötünk, s gyermekünket görög-katolikusnak kereszteljük. A szentatya és kísérete székének elkészítése nagy megtiszteltetés számunkra, s biztos vagyok benne, hogy unokáink száz év múlva inkább erre fognak emlékezni, s nem a profitra, az üzleti adatokra. Azt remélem, hogy Ferenc pápa Romániába tett látogatása közelebb hozza egymáshoz az ortodoxokat és a görög katolikusokat, hiszen 30 év után is érződik egy ellentét a két közösség között.”

{A}

A szászrégeni bútorgyárban 50 darab széket fognak legyártani, ezek között vannak azok, amelyen a szentatya fog ülni, s a két egyházi főméltóság mellette. Miután az ünnepi szertartás lejár, az ülőalkalmazottságokat egy múzeumba fogják vinni, s ott maradnak kiállítva.