Az RMDSZ határozottan elutasítja a többsebességes Európa gondolatát

Székelyhon 2019. május 09., 10:20

Az RMDSZ határozottan elutasítja azokat az elképzeléseket, amelyek a többsebességes Európát szorgalmazzák, ugyanakkor úgy véli, hogy Romániának csak akkor lesz szava az unió reformja kapcsán, ha lesz saját országos projektje – hangsúlyozta Winkler Gyula kedd este.

Fotó: Facebook/Winkler Gyula
Támogatott tartalom

„Mielőtt arról beszélünk, hogy mit szeretnénk Európában, el kell mondanunk, hogy mit akarunk Romániában, milyen utat választunk, hogy ismét legyen konszenzus és társadalmi szolidaritás, beleértve a nemzeti kisebbségeket, így a magyar közösséget is. (...) Elsősorban meg kell találni azt a saját hangot, amely a romániai társadalom támogatását élvezi, amelyet a magyar közösség, a többi nemzeti közösség is támogat, hiszen Románia többnemzetiségű és több kultúrájú ország. Egy olyan állam, ahol a tolerancia elvét mindig tiszteletben kell tartani. Azután hogy sikerült megtalálni a megfelelő hangot, a jó irányt, szövetségeseket kell keresnünk, amelyeket elsősorban azok a közösségek, államok és nemzetek körében találhatunk meg, amelyek hasonló történelmi tapasztalatokat szereztek, mint mi abban az ötven évben, amikor a vasfüggöny rossz felén voltunk. Ezekkel a szövetségesekkel, elhatározással, társadalmi összhanggal tudjuk Románia hangját felerősíteni az Európai Unióban” – fogalmazott Winkler Gyula.

Mint kiemelte, az RMDSZ olyan projektet szeretne, amely az egysebességes Európáról beszél, „egy olyan egységes Európát, amelyben Kelet és Nyugat egyformán kap esélyt és azonos jogokat élvez”. 

Az EP-képviselő elmondta, hogy

a kezdettől el kell utasítani egy olyan elképzelést, amely az európai polgárokat első- és másodrangú polgárokra osztja.

Ebben a kontextusban bírálta a francia elnöktől származó uniós reformjavaslatot, amely tulajdonképpen hivatalosan is rögzítené a többsebességes Európa gondolatát. „Mi, az RMDSZ, határozottan elutasítjuk Emmanuel Macron elnök javaslatát, amelyet egyébként egészen elbűvölő módon tálalt, felhasználva még a szabadság, egyenlőség, testvériség és szolidaritás nemes eszméit is. Ha viszont figyelmesen olvasunk a sorok között, akkor egyértelműen látható a szándéka.  Macron elnök, aki megválasztását követően Franciaországot akarta megreformálni, hamar felismerte, hogy erre képtelen, ezért eldöntötte, hogy Európát reformálja meg. Ezt a két vagy többsebességes Európa ötletét teljesen el kell vetni” – hangsúlyozta.

Az RMDSZ EP-képviselő kifejtette, az Európai Uniónak vissza kell térnie a gyökerekhez, az alapítóatyák értékrendjéhez.

Európa a közösségek és régiók uniója kell legyen. A romániai magyar közösség egy olyan Európában találja meg a helyét, amely esély- és jogegyenlőséget biztosít

– összegzett Winkler Gyula, aki kiemelte, Európa válaszút előtt áll és nagymértékben a május 26-ai európai parlamenti választások eredményeitől függ az, hogy milyen irányban mozdul el az Európai Unió.