Ökumenikus istentiszteletet tartanak vasárnap az úzvölgyi haditemetőben

Székelyhon 2019. május 08., 20:37

Az úzvölgyi haditemető körül kialakult helyzet rendezése egész Székelyföld számára kiemelt ügy, és közös fellépést követel – hangzott el azon az egyeztetésen, amelyet a székelyföldi tanácselnökök tartottak Kolozsváron, miután Magyarország miniszterelnökét személyesen tájékoztatták.

Ökumenikus istentiszteletre várnak mindenkit vasárnap az úzvölgyi haditemetőbe Fotó: Pinti Attila

A rendkívüli helyzet kapcsán alakult kezdeményező bizottság, amelyben a politikum mellett a civil szféra és a történelmi magyar egyházak képviselői is részt vállalnak, május 12-ére ökumenikus istentiszteletet hirdetett:

mindenkit várnak az úzvölgyi haditemetőbe vasárnap 15 órakor.

{K3}

Magyarország miniszterelnöke hivatalos látogatása keretében Kolozsváron találkozott az erdélyi önkormányzati vezetőkkel. A találkozót követő sajtótájékoztatón az úzvölgyi haditemető körül kialakult helyzet kapcsán elmondta:

mivel magyar katonákról, végtisztességről van szó, indokolt a megegyezésre, a békességre való törekvés, mielőtt bárki kezdeményezést indít.

„Remélem, az RMDSZ-nek sikerül a saját megfontolásait – amelyekben mi osztozunk – érvényesíteni a hatóságokkal való tárgyalásaik során” – szögezte le Orbán Viktor.

{A}

Mint a szerkesztőségünknek elküldött közleményben olvasható: békés megoldásban érdekeltek a székelyföldi elöljárók is. „A magyar közösség békés, de határozott: kiállunk az igazunkért, amikor úgy érezzük, hogy lábbal tiporják méltóságunkat és megsértik jogainkat. (...)

Minden követ megmozgatunk az adminisztráció, a diplomácia és a politika területén, hogy megoldást találjunk a kialakult helyzetre

– szögezte le Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

{K2}

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyomatékosította: mindenkire szükség van a győzelemhez. „Az elmúlt ezer évben megtanultuk: győzni csak együtt tudunk. Az elmúlt száz évben pedig megtanultuk, ha nem mi szervezzük a saját életünket, akkor mások akarják azt megszervezni. Most már a halottainkat sem hagyják békén. Olyan kegyeletsértés történt az Úz-völgyében, amilyenre nem volt még példa.

A dormánfalvi önkormányzat részéről ez nem emberi butaság, nem tájékozatlanság, hanem gyalázatos, szándékos cselekedet a magyar közösség ellen.

Nem hagyjuk szó nélkül, hanem egy emberként lépünk fel Székelyföldön és nemzetközi színtéren egyaránt. Csak együtt vagyunk elég erősek ahhoz, hogy megvédjük magunkat, és kiálljunk közösségünkért, nemzetünkért, hőseinkért. Ott leszünk mi, háromszékiek is!” – fogalmazott.

{K1}

„Egy olyan helyen, mint Maros megye, ahol mindennap küzdenünk kell a közösségi jogainkért, pontosan érezzük annak a súlyát, ami az úzvölgyi katonatemetőben történt.

Ez egy újabb nyilvánvaló provokáció, ami közösségünket éri: ma az Úzvölgye, holnap Székelyföld bármely térsége, települése.

Egységesen állunk ki, egész Székelyföld, ezért felkérem Maros megye világi és egyházi elöljáróit, vegyenek részt a vasárnapi ökumenikus istentiszteleten” – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei RMDSZ és Maros Megye Tanácsának elnöke.