Mozgalmas hétvégét ígérnek a Csíki Majális szervezői

Barabás Hajnal 2019. május 08., 18:48

Számos koncerttel, szakmai előadással, gyermekfoglalkozással, kiállítással és egyéb érdekes programokkal készülnek a Csíki Majálisra a szervezők. A május 10-12. között zajló családok hétvégéjének is nevezett eseményt a csíkszeredai központi parkban, a nagyobb koncerteket pedig a Szabadság-téren tartják meg.

Fotó: Gábos Albin

Becze István, a Csíki Majális szervezői részéről arról számolt be, hogy az idei rendezvényükbe is sok civil szervezet kapcsolódott be, így ennek köszönhetően

nagyon sok érdekes programot kínálhatnak a majálisozóknak az esemény mindhárom napján.

Idén is, akárcsak a tavaly, lesz kertészeti kiállítás és vásár a központi parkban, amelyre kifejezetten termelőket hívtak meg Székelyföldről és távolabbról is. Továbbá szakmai előadásokat is tartanak kertészeti, vállalkozói és oktatási témákban, amelyeket élőben is terveznek majd közvetíteni.

Fotó: Gábos Albin

A Központi Parkban és a Szabadság-téren felállított színpadon több helyi zenekar is koncertezik majd és néptánccsoportok is gondoskodni fognak a jó hangulatról. Újdonság, hogy

idén családi pikniket is tartanak, amennyiben az időjárás lehetővé teszi.

Ennek igényét egy korábbi felmérés során fogalmazták meg a majális látogatói, akik szeretnék, hogy pokrócokra letelepedve teremtsenek a parkban piknikező hangulatot. Szintén családok számára tartanak gyermekprogramokat, kézműves foglalkozásokat. Ugyanakkor nem maradhat el ebben az évben sem a közösségi főzés, és lesz tombolahúzás is. A szervezők online fotópályázatot is hirdetnek Csíki Majális témában, a legtöbb lájkot begyűjtő fotó készítője pedig különböző ajándéktárgyakkal gazdagodhat.

{A}

Becze Istvántól megtudtuk azt is, hogy

a parkot be fogják keríteni, a látogatóknak pedig ingyenes karszalagot adnak belépéskor.

A majális ideje alatt egyébként a Székely termékek vásárát is megtartják, amelyen 71 termelő lesz jelen különböző hagyományos élelmiszerekkel és kézműves termékekkel.  A Csíki Majális részletes programja elérhető a csikimajalis.ro weboldalon, illetve az esemény Facebook-oldalán.

Fotó: Gábos Albin

Virtuális valóság expó

Vizi Balázs, Petőfi 36 elnevezésű projekt menedzsere is beszámolt tervezett programjaikról, amelyek tükrözik valamilyen formában, hogy milyen tevékenységeket képzeltek el a kék háznak is nevezett, Petőfi utcai sarokingatlanban. Mivel az oktatásnak, az innovációnak és a kultúrának a tere lenne az épület, ezért ezen témakörök mentén egyrészt előadásokat tartanak a biztonságos internetezésről gyerekeknek és szülőknek egyaránt. Másrészt a legérdekesebbnek ígérkező rendezvényük a Virtuális valóság expójuk lesz, amely lehetőséget ad arra az érdeklődőknek, hogy kipróbálják a VR-szemüveget. Az érdeklődők kipróbálhatják, hogy milyen érzés egy szakadék szélén állni, vagy végigszáguldani egy hullámvasúton. Mindezek mellett a csíki majálisozások során készült fotókból mutatnak be élő tárlatot, flashmobbal ötvözve.

Fotó: Gecse Noémi

Zenés rendezvények, koncertek

A központi parkban pénteken többek között a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann Jazzkívánságműsor magyarul címmel koncertezik 18.30-tól. Szombaton a néptáncsoportoké lesz a park színpada. A Szabadság-téri nagyszínpadon 19.30-tól a Teddy Queen, 20.30-tól a Kiscsillag zenekarok zenélnek. Vasárnap a parkban 16 órától a Mesehetes együttes szórakoztatja a kicsiket. Koncertjüket követően lemezbemutatót tart Vaszi Levente kosteleki magyartanár, a Fölszállott a páva tehetségkutató közönségdíjasa Vrencsán Anitával és Timár Erikával Gyimesvölgyi Népzene Kostelekről címmel 17.30-tól. Őket kíséri a Zúgató zenekar. Mint Vaszi Levente fogalmazott, „finom gyimesi muzsikákat fognak előadni”.  A város főterén, a nagyszínpadon 19.30-tól a No Sugar zenekar koncertjére tombolhat a közönség, utánuk pedig a Kowalsky meg a Vega koncertezik a csíkiaknak.