Dan Tanasă: „Sepsiszentgyörgyön csak magyar levegőt lehet szívni”

Bíró Blanka 2019. május 08., 18:12

Nyílt levélben adott hangot felháborodásának Dan Tanasă, amiért Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere szóvá tette, hogy kompromisszumra kényszerültek a városnapok szervezése során, mert a román hangadók nem fogadták el, hogy a román népzene a kultúrkertben vagy a közösségi színpadon kapjon helyet.

Dan Tanasă. A Szent György Napok mellett sem tudott szó nélkül elmenni. Archív Fotó: Pál Árpád

Antal Árpád azt sem tartotta helyénvalónak, hogy a moldovai köztársasági Cimpoieșul népi együttes műsora után

hatalmas román zászlókkal vonultak fel a városközpontban, mert mint mondta, a városnapokon egyik fél részéről sincs zászlóknak helye.

A magyarellenes jelentgető ironikus hangvételűnek szánt nyílt levelében azt fejtegeti, hogy „büntetésből a románokat ki kellene tiltani a városünnep perifériájára”.

Szenvedjenek a románok, ha Románia zászlóját merték lengetni a te városodban, ahol csak magyar levegőt lehet szívni

– fogalmaz szándéka szerint gúnyosan Dan Tanasă, majd azt fejtegeti, hogy

Antal Árpád kizárólag magyar városnak akarja Sepsiszentgyörgyöt.

A Szent György Napok helyszínei miatt tavaly Rodica Pârvan szociáldemokrata városi képviselő robbantott ki vitát, azzal érvelve, hogy a román népzenészek számára csak a főszínpad a „méltó helyszín”. Hiába magyarázták a szervezők, hogy a magyar népzene is a Kultúrkertben, és a közösségi színpadon kap helyet, a nagyszínpadokon pop-, rock – és alternatív zenekarok lépnek fel, a román politikus még a szervezésben résztvevő románokat is megvádolta, hogy nem képviselik a helyi románság érdekeit.

Végül idén kénytelenek voltak kompromisszumot kötni, és a különben alternatív előadóknak szánt Szent György téri színpadra feltenni a román népzenészeket is.