Fesztiválos amerikai gasztronómia a háromszéki Oltszemen

Bíró Blanka 2019. május 08., 17:54

Szintet lép idén a háromszéki barbecue-fesztivál, ugyanis Romániában elsőként bekerült a Kansas City Barbeque Society (KCBS) hivatalos versenynaptárába. A Transylvanian BBQ Fesztivált május 17–19. között tartják az oltszemi Mikó-kastélyban.

Egy év alatt szintet lépett a BBQ-fesztivál. Archív Fotó: Kocsis B. János

Grüman Róbert, a társszervező Kovászna megyei önkormányzat alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, nyolc országból tizenkilenc barbecue-készítő csapat nevezett be a versenybe, amelynek tagjai nemcsak egymás között mérik össze tudásukat a barbecue minden formájának elkészítése terén, hanem finomságaikat a rendezvényen meg is lehet majd vásárolni, kóstolni.

Tavaly Sepsiszentgyörgyön már szerveztek BBQ-fesztivált, akkor helyi és magyarországi csapatok versenyeztek, ám

idén már megszerezték a hivatalos nemzetközi megmérettetés szervezésének jogát.

A rendezvényt fesztiválosra hangolják, így nemcsak barbecue-különlegességekkel, hanem koncertekkel, szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket.

{A}

Grüman Róbert elmondta, május 17-én a 4S Street és a Pince Band zenekarok lépnek színpadra, május 18-án a Taxi és a Republic együttesek koncerteznek, míg május 19-én az új Bojtorján és a Zanzibár együttesek a BBQ Fesztivál fellépői. Az AgroSic Egyesület a helyszínen helyi termékek vásárát és állatsimogatót szervez.

Szőcs-Pap Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa elmondta, Miénk a kastély címmel tematikus foglalkozásokat szerveznek a gyermekeknek, a Hétpróbás feladatsor révén pedig a kastély mindennapjaival is megismerkedhetnek. Lovagok lakomája címmel egyéni és csoportos gyermekrajzpályázatot hirdettek óvodásoknak és kisiskolásoknak, amelyre május 15-ig a kultkov.ro honlapon lehet nevezni. A fesztiválon a Karaván és az új Bojtorján zenekarok gyerekdalokat is játszanak. A rendezvényről folyamatosan közölnek információkat a www.bbqfestival.ro oldalon.