Önmérsékletre intenek az alcsíki polgármesterek az úzvölgyi temető kapcsán

Iszlai Katalin 2019. május 08., 16:21

Szolidaritásukat fejezték ki az alcsíki polgármesterek Csíkszentmárton polgármestere, illetve a helybéliek mellett az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet miatt. A községvezetők szerdán Csíkszentmártonban tartott sajtótájékoztatóján arra intették a lakosságot, hogy tartózkodjanak az önbíráskodástól.

Fotó: Gábos Albin

Alcsík tíz polgármestere közül nyolcan gyűltek össze szerdán a csíkszentmártoni önkormányzatnál, ahol az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzet kapcsán tartottak sajtótájékoztatót.

A községvezetők önmérsékletet kértek a lakóktól.

{K3}

Megfontoltan és józanul

A szerdai találkozón elsőként Csíkszentsimon polgármestere, Kozma István köszöntötte a jelenlévőket, majd az alcsíki községvezetők nevében szolidaritását fejezte ki Csíkszentmárton polgármestere, Gergely András, illetve a helybéliek mellett. Mint mondta, fontosnak tartják a tudatosítást a téma kapcsán, főként ami az úzvölgyi történéseket illeti, hiszen a fiataloknak hiányosak vagy egyáltalán nincsenek ismereteik a helyszín történelmi vonatkozásáról. Ugyanakkor a dormánfalvi önkormányzat által május 17-ére tervezett ünnepségig

minden alcsíki település látogatást szervez az úzvölgyi sírkertbe, ahol közös imát tartanak.

Fotó: Gábos Albin

Gergely András polgármester úgy értékelte, hogy ez azért is fontos, mivel ez nem csak Csíkszentmárton ügye, hanem

a település határain átnyúló, az egész magyarságot érintő probléma.

Meglátása szerint az ügy számos joghézagra is rámutatott, hiszen a haditemető körül kialakult helyzet mellett a megyehatár kérdése is problémás, ez pedig több környékbeli települést is érint.

{K2}

„Ezek mind hosszan elhúzódó problémák, de első perctől fogva azt hangoztattuk, hogy semmilyen törvénytelenségben nem veszünk részt, és erre intjük a lakosságot is.

Megfontoltan és józanul kell megközelíteni ezt az ügyet, mi pedig mindent megteszünk a helyzet rendezésére a törvények adta lehetőségek szerint. Egy törvénytelenséget nem szeretnénk egy másik törvénytelenséggel felülírni

– hangsúlyozta Csíkszentmárton polgármestere, majd hozzátette: mivel államközi szerződés védi a temetőt, bízik abban, hogy a két ország,

Románia és Magyarország illetékesei felsőbb szinten megoldást találnak az ügyben.

Fotó: Gábos Albin

Támogatják kollégájukat

Az eseményen kiemelték: azért tartották fontosnak támogatásuk kifejezését Gergely András felé, mivel az online térben, főként a közösségi médiában jogtalan támadások érték a polgármestert. András Zoltán, Kászonaltíz polgármestere ennek kapcsán arra is kitért, hogy a haditemető, amelybe most „több évtized után kakukktojás került”, nem lenne ilyen gondozott állapotban, ha Gergely András annak idején szívügyének tekintve nem szorgalmazta volna a katonai feltárásokat és az azt követő folyamatot. A továbbiakban több polgármester is kifejezte támogatását a szentmártoniak felé, illetve önmérsékletet kértek a lakóktól, végül pedig a sajtó képviselői is szót kaptak.

{K1}

Miért vártak heteken át?

Kérdésünkre, hogy miért nem tárták korábban a nyilvánosság elé a problémát, miközben már április elején észrevették, hogy munkálatok folynak a temetőben, Gergely András elmondta:

el szerették volna kerülni a „civil hisztériát”, és az ebből esetlegesen fakadható önbíráskodást.

„Lehet, hogy nagyon naiv vagyok, de hiszek abban, hogy ezt az ügyet diplomáciai úton meg lehet oldani. A haditemetők rendszerére vonatkozó jogszabályok alapján ezért elsősorban azok felé léptünk, akik egyenes ágon érdekeltek, és akik mögött jogi háttér is van. Ez tételesen a magyar kormány, amely tudomásunk szerint foglalkozott és mind a mai napig foglalkozik az üggyel. Világos, hogy ha egy olyan beavatkozás történik, amely egy más országot is érint, akkor annak is ki kell kérni a beleegyezését. Ez azonban biztosan nem történt meg. Nem szerettük volna a civil hisztériát elindítani, mert annak következményei is lehetnek. A fő cél az volt, hogy azokat az illetékeseket bevonva, akik első kézből tudnak segíteni, megpróbáljuk megtalálni a a megoldást problémára” – zárta.

{A}

Előzmények
Lapcsaládunk napi rendszerességgel követi és beszámol arról, hogy a Bákó megyei Dormánfalva helyi önkormányzata önkényesen létrehozta az első és második világháborúban elesett román katonák emlékhelyét a közigazgatásilag Csíkszentmártonhoz tartozó Úzvölgye első világháborús osztrák-magyar katonai temetőjében. A beavatkozás során 52 betonkeresztet és egy nagyméretű ortodox keresztet állítottak fel a bekerített sírkertben, ahol az osztrák-magyar monarchia mintegy hatszáz katonája nyugszik. Dormánfalva önkormányzata május 17-re hirdette meg a román katonák emlékhelyének az ünnepélyes felavatását.