Székelyföld minden szegletéből várják a látogatókat a Csíkszeredai Könyvvásárra

Barabás Hajnal 2019. május 07., 19:54

Több mint húsz erdélyi és magyarországi kiadó kínálatából választhatnak a látogatók a csütörtökön kezdődő Csíkszeredai Könyvvásáron. A négynapos rendezvénynek idén is az Erőss Zsolt Aréna ad otthont május 9–12. között.

Ismertették a könyvvásárról szóló tudnivalókat a szervezők Fotó: Gábos Albin

Gyarmati Bíborka, a csíkszeredai városháza kulturális osztályának munkatársa, a Csíkszeredai Könyvvásár egyik szervezője elmondta,

idén is több mint húsz erdélyi, illetve magyarországi kiadó kínálja majd kiadványait az Erőss Zsolt Arénában felállított standoknál.

Hozzátette azonban, hogy a könyvvásár nem kizárólag csak a könyvekről fog szólni, hanem lesznek egyebek közt különböző képzőművészeti kiállítások és zenés irodalmi műsorok is a csütörtöktől vasárnapig tartó rendezvényen. Ugyanakkor minél több iskolást is be szeretnének vonni programjaikba, ezért

rendhagyó irodalomórákat is szerveznek, ahol a diákok a különböző könyvek szerzőivel is beszélgethetnek.

Gyarmati Bíborka Fotó: Gábos Albin

Újdonságnak számít, hogy idén jelen lesz a magyarországi Előretolt Helyőrség Íróakadémia is, amelynek meghívottai között szerepel például Lövétei Lázár László, György Attila, valamint Sántha Attila író. A szervező továbbá kiemelte még a könyvkiadók meghívottjai közül Bodor Ádám írót, akinek a közelmúltban megjelent Sehol című könyvét mutatják be, továbbá Grecsó Krisztiánt, akinek Vera című új regényét ismertetik majd a rendezvényen. Szintén jelen lesz Háy János, aki csütörtökön A halottember című művének színházi előadása után közönségtalálkozót tart, illetve pénteken a frissen megjelent, Kik vagyok ti? Kötelező magyar irodalom című könyvét mutatja be. A szervező továbbá említést tett még Lovasi Andrásról, a Kiscsillag zenekar frontemberéről is, aki zenés könyvbemutatót tart majd pénteken este a könyvvásár színpadán.

Fotó: Gábos Albin

Karcolások

Érdekességnek számít ugyanakkor Péter Beáta, lapcsaládunk Liget portáljának újságírója és a Nagy István Művészeti Középiskola diákjainak közös, Karcolások című kiállítása, amelyet szintén az eseményen lehet megtekinteni.

A könyvvásár csütörtökön 12.30–20 óra között, pénteken és szombaton 10–20 óra között, illetve vasárnap 10–14 óra között lesz nyitva.

A részletes program elérhető a városháza honlapján, valamint az esemény Facebook-oldalán. A rendezvény ingyenes, mindenki számára nyitott, a parkolásra pedig használható a sportcsarnok előtti ingyenes parkoló.

{A}

Az első nap programja
Különböző gyermekprogramokkal kezdődik a csütörtöki nap: 13 órától a Veronaki zenekar Mosó Masa mosodája címmel koncertezik az Erőss Zsolt Arénában felállított színpadon, 14 órától Lackfi János Csodafogkrém című gyermekkönyvét mutatják be, ezt követi 15 órától Szabó Enikő Hogy a macska rúgja meg című gyermekkönyvének ismertetése. 18 órától interaktív gyermekfoglalkozást tart Szász Csilla pedagógus. A Csíkszeredai Könyvvásár ünnepi megnyitóját 18.30-tól tartják, ezt követően pódiumbeszélgetés következik: Hajdú Farkas Zoltánt, Kovács András Ferencet és Tánczos Vilmost Márton Evelin faggatja. 19 órától a Csíki Játékszín Hunyadi János Kamaratermében adják elő Háy János A halottember című művét, amelyet közönségtalálkozó követ. 20 órától pedig a sportcsarnok színpadán a Csíki Kamarazenekar hangversenyét lehet meghallgatni.