Bölcsődét építenek, óvodát újítanak

Simon Virág 2019. május 07., 19:39

Mezőpanitban és Erdőszentgyörgyön valósulhatnak meg kisgyermekeket érintő beruházások sikeres Maros megyei pályázatoknak köszönhetően. Európai uniós pénzalapokból 6,7 millió lej fordíthatnak bölcsődeépítésre és óvoda-felújításra.

A mezőpaniti óvoda udvarán fog épülni a bölcsőde Fotó: Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Mint Bodó Előd Barna mezőpaniti polgármester a Székelyhonnak elmondta, a nagyközségben bölcsődét építenek a községközponti óvoda udvarára. Jelenleg minden faluban működik óvoda, amelyekbe 130–150 kisgyermek jár, de egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy az óvodáskor előtti gyermekeket is legyen ahová beadniuk a munkába visszatérő szőlőknek.

„Közvélemény-kutatást végeztünk a fiatal szülők körében, és kiderült, nagyon jó lenne, ha másfél éves, illetve ennél nagyobb gyerekeket is lenne ahová beadni. Az óvodába, napközibe csak hároméves kora körül fogadják a kicsiket, de az édesanyák nagy részének korábban vissza kell térnie dolgozni. Éppen ezért nyújtottunk be pályázatot egy hatvan férőhelyes bölcsőde megépítésére. Fontos, hogy

az épületben egy felszerelt konyha is lesz, amelyben ebédet lehet majd készíteni az óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt”

– mondta a polgármester. A pályázat nem fogja fedezni a kiadások teljes részét, helyi költségvetésből is jelentős pénzösszeggel járulnak hozzá a beruházáshoz. Bodó Előd Barna úgy véli, hogy a munkálatoknak jövőre foghatnak neki, addig lesznek kész az előkészületek, tervek, engedélyek, illetve zárulnak le a versenytárgyalások. A megvalósítási határidő három év.

Ezt az erdőszentgyörgyi épületet fogják kibővíteni és felújítani Fotó: Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség

Erdőszentgyörgyön az uniós támogatásból egy régi oktatási épületet fognak teljes felújítani és kibővíteni. Jelenleg Erdőszentgyörgyön két helyiségben foglalkoznak az óvódásokkal, az egyik a Fő út mellett van, ahol rövid programos az oktatás, a polgármesteri hivatallal szemben pedig van egy napközi. A két épületbe 150 gyermek jár, ám szükség lenne egy olyan helyre, ahol minden gyermek elfér.

Egy jelenleg nem használt épületet manzárdosítanak, bővítenek és teljesen felújítanak, illetve új berendezésekkel látnak el. A tervek szerint az épületben lesz egy közösségi terem is, ahová majd bejárhatnak különböző foglalkozásokra a nyugdíjas önkéntesek is. Szeretnék őket is bevonni az óvodásokkal való foglalkozásokba közös programok szervezése által. A pályázat összértéke több mint 2 millió 850 ezer lej, az önkormányzat önrésze pedig két százalék. Kivitelezési határidő 2021. március.

Csibi Attila erdőszentgyörgyi polgármester, Simion Creţu ügynökségi igazgató és Bodó Előd Barna mezőpaniti községvezető Fotó: Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség

A szerződések aláírásakor Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója elmondta,

hétszer több kérésük van oktatási intézmények támogatására, mint amennyi pénzalapjuk van,

és mindez azt bizonyítja, hogy régiószerte szükség van az óvodák, iskolák korszerűsítésére, bővítésére. Kiemelte, örvend, hogy a két Maros megyei település sikeresen pályázott, hiszen mindkét önkormányzati vezető munkáját jól ismeri. Erdőszentgyörgyön szintén uniós pénzalapokból parkot alakítanak ki, Mezőpanit községben pedig a csittszentiváni iskolát hőszigetelik.

{A}