Szinte minden nap esőre kell számítani a következő két hétben

Székelyhon 2019. május 06., 16:04

Az elkövetkező két napban fokozottan lehűl az idő az ország legnagyobb részében, és két hétig esőre is lehet számítani szinte minden nap, de nagyobb valószínűséggel május 12. után – derül ki az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) hétfőn közzétett előrejelzéséből.

Nem lesz hiány az égi áldásból az elkövetkező időszakban. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Erdélyben az átlag csúcshőmérsékletek a hétfői 17 Celsius-fokról 8 Celsius-fokra csökkenek május 7-én. Május 8-án és 9-én éjszaka akár 2 Celsius-fokig is süllyedhet a hőmérséklet.

Csütörtöktől felmelegedés várható, 18-áig 15 és 18 Celsius-fok közötti nappali csúcsokra lehet számítani, 19-én pedig már 20 Celsius-fokra is.

Az éjszakák továbbra is hűvösek lesznek, 5-7 Celsius-fokos minimumokkal. Futó esőkre a jelzett időszak nagy részében lehet számítani, május 6-án és a 7-ére virradóra

nagyobb mennyiségű csapadék is várható.

Május 12. és 14. között ismét nagyobb valószínűséggel kell futó esőkre számítani.

A hegyvidéken a hétfői átlag 9 Celsius-fokról kedden 2 Celsius-fokra süllyed a nappali csúcshőmérséklet, az éjszakai minimumok pedig csütörtökig 1-3 Celsius-fokkal fagypont alatt lesznek.

Május 9. és 18. között a nappalok valamivel melegebbek lesznek, 6-10 Celsius-fok körül alakul a hőmérséklet, a jelzett időszak utolsó napján, 19-én, 12 Celsius-fok lesz a legmagasabb hőmérséklet. Ebben az időszakban az éjszakai minimumok 1-3 Celsius-fok körül alakulnak. Futó esőkre a jelzett időszak nagy részében a hegyekben is lehet számítani, május 6-án és a 7-ére virradóra nagyobb mennyiségű csapadék is várható,

1800 méteres magasság fölött havazni fog.

Május 12. és 14. között ismét nagyobb valószínűséggel kell futó esőkre számítani, derül még ki az ANM előrejelzéséből – amelyet az Agerpres szemléz.