A magyar kormány is kiveszi a részét a pápalátogatás előkészítéséből

Barabás Hajnal 2019. május 06., 15:01

A magyar kormány 160 millió forinttal támogatta a csíksomlyói pápalátogatás előkészületeit, hozzájárult többek között a Hármashalom oltár, valamint a Jakab Antal Ház felújításához. Soltész Miklós államtitkár hétfőn a helyszínre látogatott.

Fotó: Gábos Albin

„A magyar kormány részéről egy más ország területén zajló dologba beleszólni nem, de segíteni tudunk, ezúttal egy nagyon fontos, a magyar közösséget érintő szentmise előkészületeit,

a pápalátogatáshoz kapcsolódó feladatokat 160 millió forinttal (2,4 millió lej) támogatjuk

– mondta Szoltész Miklós, Magyarország egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a csíksomlyói nyeregben tartott sajtótájékoztatón.

Fotó: Gábos Albin

Többek között

a Hármashalom oltár, valamint a Jakab Antal Ház felújításához járultak hozzá, továbbá különböző szakrális, liturgikus felszerelések, miseruhák elkészíttetését, beszerzését támogatták.

Fotó: Gábos Albin

Az államtitkár ugyanakkor azt is kiemelte, hogy például az oltárnál és a Jakab Antal Háznál történő beruházások nemcsak a pápalátogatás idején, hanem hosszú távon is a közösséget szolgálják majd. „Pápa még sohasem járt Erdélyben, sem Csíksomlyón, ez egy különleges és egyedi alkalom, hogy idelátogat.

Meg kell mutatni, hogy az istenhitünk, a kereszténységünk, és a nemzeti létünk is fontos számunkra

– fogalmazott az államtitkár.

Fotó: Gábos Albin

Kijelölt helyet kapnak

A csíksomlyói Hármashalom oltárnál egyébként javában zajlanak a felújítási munkálatok, többek között a pódium padlózatát cserélik le teljesen, és úgy alakítják, hogy a pápai szentmisére megfeleljen.

Fontos megjegyezni, hogy az oltár nem átépül, hanem módosul. A terveket a Vatikánban is jóváhagyták, a liturgikusok szempontjainak is megfelelt

– hangsúlyozta Urbán Erik. Az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke a lefödéssel kapcsolatban pedig elmondta, még folyik az egyeztetés az illetékesekkel arról, hogy meddig marad, és a továbbiakban hol kap funkcionális szerepet.

Fotó: Gábos Albin

A ferences-rendi szerzetes az oltár átalakítás kapcsán megmutatta azt is, hogy hol fog helyet foglalni Ferenc pápa. Mint magyarázta,

a régi oltár helyén foglal majd helyet a Szentatya, mellette lesznek a liturgikusok, a diakónusok, illetve a helyi főpásztor, és a bíboros államtitkár.

Az új oltár két oldalán foglalnak majd helyet a főpásztorok, és egyéb illetékesek, nunciusok. A papok, a megszentelt életet élő személyek, és a meghívottak az oltár előtti részeken kapnak majd helyet.

Fotó: Gábos Albin

10 szektort jelölnek ki

Sajgó Balázstól, a pápalátogatás főegyházmegyei koordinátorától megtudtuk, jelenleg a szektorok kialakításán dolgoznak, ideglenesen kavicsos utakat kialakítva, ahol a szentmise előtt nagy valószínűséggel végigmegy majd pápamobilján Ferenc pápa és köszönti a híveket. „Az úgynevezett sárga övezetben, a szigorúan ellenőrzött zónában a regisztrált 110 ezer személy betölti az oltár előtti helyet. Ebben az övezetben 10 szektort alakítunk ki.

{A}

A sárga zónán kívül az úgynevezett piros zónában belépőjegy nélkül is jöhetnek zarándokok, biztatjuk az embereket jöjjenek bátran, számukra is jut hely, és szükség esetén kivetítőkkel is biztosítjuk, hogy jól látható legyen a szentmise

– magyarázta. Azt is javasolja, hogy az emberek igyekezzenek időben megérkezni, reggel hat órától már lelki programokkal, közös imával hangolódnak rá a fél 12-kor kezdődő pápai liturgiára.

Fotó: Gábos Albin

A regisztrált személyek május közepén várhatják, hogy megkapják az ingyenes belépőket, amelyeket többek között a plébániákhoz és egyéb szervezetekhez juttatnak majd el.

Az egyénileg regisztráltak email-üzenetet kapnak.

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

Fotó: Gábos Albin

{P11}

{P12}