Többen is igényt tartanának a megüresedett iskolaépületre

Simon Virág 2019. május 04., 15:50

Egy marosvásárhelyi magánegyetem, egy városi tulajdonban levő tudományegyetem és a városi sportiskola is igényt tartana a volt kémiai líceum épületeire. De mindenkié nem lehet.

A több éve kihasználatlanul álló épület állapota egyre romlik Fotó: Gálna Zoltán

Az Emil Dandea Kémiai Líceum jó pár évvel ezelőtt elvesztette önálló jogi személyiségét és beolvadt egy másik városi tanintézetbe. A vegyipari kombináthoz viszonylag közel levő épületek azóta kihasználatlanul állnak.

Szó volt arról, hogy a bentlakás részét egyszobás lakásokká alakítják és átadják a katonaságnak, de egyelőre ez nem történt meg.

A felújított bentlakás mellett van egy kihasználatlan iskolaépület, de sportterem és műhelyek is.

Az iskola azért került újra az érdeklődés középpontjába, mert a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem szerette volna adminisztrálni az iskolaépületet és ehhez tanácsi határozatra volt szükség.

Legyen benne újra oktatás

Mint a legutóbbi marosvásárhelyi tanácsülésen kiderült

a Dimitrie Cantemir magánegyetem is szeretné kibérelni az iskolaépületet, hogy ott órákat tartsanak.

Az egyetem már korábban is bérelte a bentlakásrészt, amikor még nem volt saját épülete. A Szabad Emberek Pártjának önkormányzati képviselője, Radu Bălaş szerint joguk van tudni, hogy milyen ajánlatot tett az épület kibérlésére a magánegyetem, s mindenképpen jó ötlet, ha használja valaki az épületet és karbantartja, minthogy üresen álljon.

Az iskola beolvadt, az egykori névtábla ottmaradt Fotó: Gálna Zoltán

Karban kell tartani az épületet

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatalhoz tartozó, Csegzi Sándor által vezetett

Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem is szeretné ügykezelni az iskolaépületet.

Mint Csegzi Sándor a Székelyhonnak elmondta az üresen álló épületnek mindenképp szüksége van egy ügykezelőre, aki elvégzi a karbantartási munkálatokat. Az általa vezetett egyetem már használja az volt kémiai iskolához tartozó sporttermet, itt repülőmodellező tanfolyamokat szerveznek. Az iskolához tartozó műhelyekben pedig egy technológiai műhelyt szeretnének kialakítani, ahol gyakorlati oktatást biztosítanának a szakiskolásoknak, egyetemistáknak és a szakmát váltó felnőtteknek is. Ezt a műhelyt a vásárhelyi cégek támogatásával szerelik fel, már meg is jött pár berendezés.

{A}

A sportteremre szüksége lenne a sportolóknak

A volt kémiai líceum sporttermére igényt tartana a sportiskola is.

Csiki Zsolt iskolaigazgató, önkormányzati képviselő szerint többször kérték már a városházától, hogy engedjék meg, hogy használják a sporttermet, hiszen mindig helyszűkében vannak, de eddig nemleges választ kaptak. Csiki szerint Marosvásárhelyen jobban oda kellene figyelni a sportolókra és megfelelő körülményeket kellene teremteni nekik, hogy ne kényszerüljenek más városba menni edzeni.

Az önkormányzati képviselők végül elnapolták az iskolaépület odaítélésére vonatkozó döntés meghozatalát, megígérve, hogy visszatérnek a kérdésre.