Fényképpel nyomatékosítják, csak óvatosan, mert medvék vannak

Simon Virág 2019. május 02., 12:01

Marosvásárhely szomszédságában, a jeddi, koronkai és székelybósi erdőkben kaptak lencsevégre több medvét az elmúlt napokban.

A Maros megyei hegyimentő-szolgálat több, medvét ábrázoló fénykép kíséretében figyelmeztet arra, hogy a Marosvásárhely környéki erdőkben medvék vannak. Arra kérik a túrázókat, kerékpározókat, hogy tartsák szem előtt ezt a figyelmeztetést, és körültekintően járjanak az erdőkben. A fényképeket Vasile Silaghi tette közzé a Facebookon.

Mint a Székelyhonnak a koronkai alpolgármester, László Sándor elmondta, a kisfilmeket egy erdőőr tette közzé, és olyan helyre van felszerelve a kamera, ahol ő hetente kétszer eteti az állatokat.

Az alpolgármester tudatta tavaly ősztől a községben, Koronkán és Székelybósban nem okozott a gazdaságokban anyagi károkat a medve. „Vannak medvék, többet láttam én is, van egy nagyobb fekete, és van egy másik, amelyiknek két kis bocsa van. Heti szinten lehet látni őket a települések közelében lévő mezőkön. Ettől eltekintve én gyermekkel is sétálok az erdőben, de odafigyelek arra, hogy bozótosba ne menjek, sem olyan helyekre, ahol a medve a bocsokkal együtt pihenhet, és én megzavarhatom.

Amikor a mezőn találkoztam eggyel, ötszáz méterre lehetett tőlem, és ahogy észrevett, elment, semmiképp nem felém jött.

Nagybátyám Székelybós szélén lakik, a medve a lovát akarta elvinni, de az be volt zárva az istállóba, nem sikerült neki, különösebb kárt sem okozott” – mondta a koronkai alpolgármester, aki szerint mindenki maga dönti el, tudva, hogy a környékbeli erdőkben medvék is vannak, kimegy-e oda sétálni, kirándulni, vagy sem.

{A}