Új úton Szentmárton és Almás között

Fülöp-Székely Botond 2019. május 01., 14:20

Gőzerővel zajlik az aszfaltozás a Homoródszentmárton és Homoródalmás közötti, 132A jelzésű megyei úton, így remélhetőleg már májusban befejeződik a munka. A tavaly megkezdett építkezés összértéke mintegy hatmillió lej.

Fotó: Barabás Ákos

Az utat újraalapozták, kiszélesítették, egy hidat újraépítettek és a szükséges átereszeket is elhelyezték, így az elmúlt héten elindulhattak az aszfaltozási munkálatok Homoródalmás és Homoródszentmárton között – fejtette ki lapunknak Bíró Barna Botond, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke. Az útburkolat leterítése Homoródalmáson kezdődött, így a kivitelező nagyjából egy heti munkájának köszönhetően

már szinte a Leányerdőig aszfalton haladhatunk.

Az alelnök szerint már májusban befejeződhet a munka a több mint hat kilométer hosszú 132A jelzésű megyei úton.

Az útfelújítás érdekében az Országos Vidékfejlesztési Programnál pályázott a megyei önkormányzat, és közel tízmillió lejt hagytak jóvá az építkezés lebonyolítására, ám a közbeszerzési eljárás során hatmillió lejre csökkent ez az összeg.

Fotó: Barabás Ákos

Bíró Barna Botondtól azt is megtudtuk, hogy néhány héten belül befejeződik a Szentmárton és Homoródkeményfalva közötti, 131A jelzésű megyei út felújításának újratervezése is. Erre azért volt szükség, mert az eredeti elképzelésekkel ellentétben, a szakértők szerint

nem elég megerősíteni, hanem teljesen újjá kell építeni az egyik hidat.

A változtatás természetesen pluszköltségeket is jelent, amelyet a megyei önkormányzatnak még elő kell teremtenie. A fejlesztési tárca 10,5 millió lejnyi támogatást hagyott jóvá a projektre, de így további egymillió lejre lesz szükség. A megyei tanács alelnöke azt reméli, hogy egy sikeres közbeszerzési eljárás után még idén elkezdődhet e szakasz felújítása.

Fotó: Barabás Ákos

Fotó: Barabás Ákos

{A}