Zavarba ejtő jogosítványcsere: az egyik kategóriát meghosszabbították, a másikat nem

Széchely István 2019. április 30., 20:56

Ha nem cserélteti ki ismét a jogosítványát, rövidesen már a faluban is csak teherautóval vagy nehézpótkocsit vontató személyautóval járhat az a férfi, aki a jogosítványcsere előtt levizsgázott egy új járműkategóriára, hogy ne kétszer kelljen végigcsinálnia az ezzel járó ügyintézést.

Az új jogosítvány. Augusztus végétől már csak nehézgépkocsi volánja mögé ülhet tulajdonosa Fotó: Barabás Ákos

„Úgy volt, hogy 2019-ben járt volna le a B és C kategóriás jogosítványom. Mivel az iskola hosszas folyamat, gondoltam, télen megcsinálom egy új kategóriára.

Úgy számítottam, hogy a többinek az érvényességét automatikusan meghosszabbítják az új jogosítványban. Ezzel szemben az egyik kategóriára meghosszabbították, de a másikra nem

– vágott bele a történetbe a lapunkat problémájával felkereső pórul járt farkaslaki férfi. Kovács László elmondása szerint már húsz éve rendelkezik gépjárművezetői engedéllyel a B, illetve C járműkategóriákra – tehát személygépkocsira, illetve teherautóra –,

a jogosítványcsere előtt pedig nehézpótkocsi vontatására vizsgázott sikeresen, így az E betűvel egészültek ki az említett kategóriák.

Múlt év novemberében iratkozott be az autósiskolába, majd az ehhez szükséges orvosi vizsgálatok elvégzése, illetve az elméleti és gyakorlati tudás elsajátítása után februárban sikeresen vizsgázott. Még abban a hónapban kézhez kapta új jogosítványát, amelynek hátoldalát megtekintve érte a meglepetés:

a C kategóriára meghosszabbították jogosítványa érvényességét, a B-re, azaz személygépkocsira viszont nem, utóbbi esetében megmaradt az augusztus 31-ei érvényességi határidő.

{A}

Az érvényességi időszak a nehézpótkocsis személyautó esetében kifejezetten kurta, mindössze fél év, ugyanis a BE kategóriára februárban szerzett jogosítványt, de

nyár végétől már nem vezetheti a B érvényességének megszűnése miatt. C1, C, C1E, illetve CE kategóriákba sorolt járműszerelvényeket,

tehát a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautótól a nehézpótkocsis kamionig mindent vezethet 2024 februárjáig, pedig ennek elengedhetetlen feltétele a B kategóriás jogosítvány megléte.

Sikertelenül próbált időt spórolni

Azért van felháborodva, mert gyakorlatilag csak személygépkocsit vezet, és most kezdheti elölről a hosszas ügyintézést, amit meg akart spórolni korábban, ráadásul ez több száz lejnyi többletkiadással is jár – panaszolta Kovács László.

A férfi az autósiskolában, a községi rendőrőrsön, illetve egy ismerőse által a megyei rendőrségen is érdeklődött, miként lehetne orvosolni a problémát, de mint mondja, mindenhonnan más tanácsot kapott.

„Azt mondják, hogy egy orvosi vizsgán két orvosi igazolást kellett volna kérni és mindkettőt kifizetni”, egyiket a meglévő jogosítvány meghosszabbításáért, a másikat az új vizsga miatt – magyarázta, megjegyezve, hogy ezt viszont senki nem mondta neki akkor, amikor nekifogott az ügyintézésnek.

Azért is problémás számára az újabb hercehurca, mert évente 7–8 hónapot Németországban dolgozik, így nagyon be kell osztania maradék idejét. Még ezen is túltenné magát, ha ez egy teljesen egyedi eset volna, de valószínűleg nem így van, és azért fordult lapunkhoz, hogy

akik hasonló ügyintézés előtt állnak, ne járjanak úgy, mint ő

– mondta a férfi, egy másik hasonló esetet is elmesélve. Amikor megkapta új jogosítványát, elmesélte a történetet egy ismerősének, aki négy évvel korábban szerezte meg a jogosítványt a D járműkategóriára, tehát autóbusz vezetésére. A férfi kíváncsiságból megnézte saját jogosítványát, és kiderült, hogy ő már négy éve vezet lejárt B kategóriás jogosítvánnyal. Attól kezdve még a faluban is csak traktorral járt, amíg kicseréltette gépjárművezetői engedélyét.

Fotó: Barabás Ákos

Kérni kell a meghosszabbítást

A problémával kapcsolatban a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal – amelynek alárendeltségében működik a megyei gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatal (DRPCIV) – szóvivőjénél érdeklődtünk. Adrian Pănescu elmondta,

valószínűleg véletlenül nyomtatták ki az új jogosítványt a B kategóriára érvényes vezetői engedély meghosszabbítása nélkül Bukarestben,

de biztosat csak a jogosítvány-kibocsátó hivatal rendszerében szereplő adatok ellenőrzése után tudnak mondani. Feltételezése szerint

valamilyen rendszerhiba történhetett.

Aki hasonló helyzetben van, a DRPCIV csíkszeredai kirendeltségén a 6-os vagy 8-as ügyfélszolgálati ablaknál érdeklődhet munkanapokon – fontos, hogy legyen nála a jogosítványa –, mondta a szóvivő.

A jogosítványcserét megelőző új járműkategóriára való vizsgázással kapcsolatban elmondta, ilyen esetben

már az orvosi igazoláson szerepelnie kell az összes jármű-kategóriának, amelyre jogosítványa van az illetőnek,

továbbá az új jogosítvány kiállítása előtt kérelmeznie kell az érvényesség meghosszabbítását azon kategóriák esetében, amelyekre már rendelkezik jogosítvánnyal. Ellenkező esetben azok a régi érvényességi idővel kerülnek be az új jogosítványba – hívta fel a figyelmet Adrian Pănescu. Egyébként ritkán fordulnak elő ilyen esetek, legutóbb talán tavaly nyáron volt egy hasonló, és nincs tudomása róla, hogy azóta megismétlődött volna – mondta kérdésünkre a szóvivő.