Beruházásokra sok, működésre nem elég – elfogadták Gyergyószentmiklós költségvetését

Gergely Imre 2019. április 25., 22:06

Rendhagyó költségvetést fogadott el Gyergyószentmiklós képviselő-testülete a 2019-es évre vonatkozóan. Beruházásokra akkora összeg jut, amilyenhez fogható nem volt az elmúlt 30 évben, míg a működésre nem elég a pénz. Komoly fejlesztések lesznek, de nem lehet tudni, miből fizetik ki az alkalmazottakat az év utolsó hónapjaiban.

Volt ugyan vita, de végül megkapta a szükséges támogatást a költségvetés-tervezet

Sosem volt olyan év Gyergyószentmiklóson, hogy a fejlesztésekre több pénz jut, mint amennyi az intézmények fenntartására kell. 2019-ben működési költségekre (fizetésekre, közmű-számlákra, az intézmények fenntartására, sportra és kultúrára, stb.) 23 millió 794 ezer lejt irányoz elő a költségvetés, míg a beruházásárokra 32 millió 468 ezer lejt fordíthatnak. 

A beruházásokra költhető 32 és fél millió lej azokból a pályázatokból, illetve kormánytól kapott fejlesztésekből származik, amelyeket a korábbi években nyert el a Gyergyószentmiklós,

és amelyek kivitelezése idén indul el vagy valósul meg. A 23 millió 794 pedig nem elég arra, hogy a város intézményeinek működése biztosítva legyen az év végéig.

Amint Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere ismertette, a városháza és a hozzá tartozó intézmények fenntartására szükséges pénzkeret nincs meg teljesen.

A fizetések 15 százaléka, az egyéb költségek fedezéséhez 20 százalék hiányzik a költségvetésből.

Arra számítanak, hogy év közben olyan kormányzati intézkedések születnek, amelyek megoldják ezeket a gondokat. A városvezető arra is rámutatott, hogy amin csak lehet spórolni kell, és ezek az intézkedések elkerülhetetlenül

személyzeti átszervezésekkel, leépítésekkel fognak járni.

{A}

Utak, csatornázás, uszoda

Hogy mekkora nagyságrendet jelent az idén fejlesztésekre fordítható pénzek mértéke, jelzi, hogy

az utóbbi években 3 és 5 millió lej között jutott beruházásokra szemben a mostani 32,5 millióval.

Kiemelkedő az idén induló, vagy megvalósuló fejlesztések közül a „teherforgalmi út”, vagyis a Dózsa György, Békény és Halász utca felújítása, a Tarisznyás Márton Múzeum épületének javítása, szintén idén esedékes az uszoda építés, vagy a Rózsa, Építő, Miron Cristea és Fejér Dávid utcák felújítása is.

A városi csatornahálózat bővítésére, és Gyilkostón a csatornarendszer kiépítésére is több milliót költhetnek az idén, de most következik a tömbházak hőszigetelése is.

A pályázatokon nyert összegek mellett kisebb fejlesztéseket saját forrásokból is megvalósítanak, 2,2 millió értékben. Újjáépítik a Malom utcai hidat, befejeződik a Fogarasy és Rákóczi utcák felújítása, egy úthengert is vásárolnak. A tervek szerint ugyanakkor az örmény templom fala és a szomszédos ház között három méter széles átjárót létesítenek, így a gyalogosoknak nem kell majd az amúgy is nehezen belátható útkereszteződésen átkelniük a Gyilkos-tó sugárúton.

Vita a fűtőmű 780 ezer lejes igényéről

A csütörtök délutáni tanácsülésen éles vita alakult ki Erős Levente képviselő és a polgármester között. Erős azt hiányolta, hogy nem szerepel a költségvetésben az a 780 ezer lejes összeg, amit a városi fűtőmű kért arra hivatkozva, hogy nagyarányú javítások szükségesek a rendszer működtetéséhez.
A polgármester indoklása szerint azért nem szántak most pénzt erre, mert a vállalat nem is tett le hivatalos és megalapozott indoklással megtámogatott igénylést. Tény, hogy

a cég vezetője több alkalommal is jelezte, hogy szükség lenne a 780 ezer lejes finanszírozásra de azt nem részletezte, hogy pontosan mire is kell ez.

Erős úgy látta, hogy a költségvetés így rosszul előkészített, és javasolta, hogy vegyék le napirendről, később térjenek vissza erre. Kiderült, erre nincs mód, hiszen május 3-ig el kell fogadni a költségvetést, és mivel az ortodox húsvét és május 1 miatt szabadnapok jönnek, nem lenne amikor újratárgyalni a javaslatot.

Végül két tartózkodással elfogadta a költségvetést a képviselő-testület.

Nagy Zoltán ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a városkasszába májusban befolyó 200 ezer lejt a fűtőmű céljaira különítik el, de azzal a feltétellel, ha a cég megfelelően megalapozott indoklást tesz le az önkormányzat irányába.

A vita során Bajkó László kijelentette, a költségvetés nem megfelelő, hiszen nincs semmi garancia arra, hogy az év végéig megkapná a város azt a külső támogatást, ami a fizetések kiadására, és a működési költségekhez kell és ami most nincs belefoglalva a városi büdzsébe. Kijelentette: drasztikus lépésekre lesz szükség, ahhoz hogy a város intézményeinek működése fenntartható legyen.

Szerinte Gyergyószentmiklós nem bírja el a színház fenntartását.