Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

Dobos László 2019. április 25., 21:27

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya csütörtökön tisztújítással egybekötött káptalant tartott a csíksomlyói kegyhelyen. Az új tartományfőnök Urbán Erik, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója lett.

Urbán Erik, az új tartományfőnök, Páll Leó vikárius és a káptalan elnöke, Bán Jónás Fotó: Fr. Guia Hugó OFM

A provinciai káptalan feladata volt, hogy a rendtartományhoz tartozó testvérek életmódját és tevékenységét felülvizsgálja, alkalmas eszközöket keressen és javasoljon annak fejlődéséhez és jobbításához, új kezdeményezésekről és nagyobb jelentőségű ügyekről tárgyaljon, azokról közös megbeszéléssel határozatokat hozzon, és megtartsa az esedékes választásokat – olvasható a Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának sajtóközleményében.

{A}

A káptalan elnöke Bán Jónás, a magyarországi Magyarok Nagyasszonya Rendtartomány tagja volt, aki a ferences rend minister generálisának megbízásából elnökölt a káptalanon és levezette a választásokat.

A 2019-es erdélyi ferencesek választókáptalannak résztvevői Fotó: Guia Hugó

A rendtartomány vezetőségét április 25-én választották meg,

a rendtagok Urbán Erik csíksomlyói templomigazgatót választották tartományfőnöknek, aki Orbán Szabolcsot váltja a rendtartomány élén,

és akinek a rendi előírások értelmében elsődleges feladata az, hogy alázattal és szeretettel látogassa, buzgón intse és bátorítsa rendi testvéreit.

Urbán Erik 1981-ben született a Szatmár megyei Krasznabélteken. 2006-ban tett örök fogadalmat, 2008-ban szentelték pappá. 2008-ban Kaplonyban volt segédlelkész, 2009-től ugyanott házfőnök. 2011-től a csíksomlyói kegytemplom igazgatója.

Balról jobbra: Páll Leó, Nagy Károly, Urbán Erik, Timár Asztrik, Orbán Szabolcs, Sebestyén Albert Fotó: Guia Hugó

A tartományfőnök-helyettes Páll Leó, definitorok: Orbán Szabolcs, Timár Asztrik, Nagy Károly és Sebestyén Albert.

A ferencesek erdélyi rendtartományának jelenleg negyvenöt tagja van, akik tizenegy kolostorban élnek, hat plébániát látnak el, és hat templomigazgatóságot vezetnek, gondozzák a csíksomlyói kegyhelyet, továbbá négy kollégiumot és két szociális intézményt tartanak fenn.