Maradhat-e Csíkszeredában elöl a magyar? Bukarestben megmondják

Kovács Attila 2019. április 26., 09:09

A csíkszeredai utcanévtáblák nyelvi sorrendjének megváltoztatása miatt a Méltóságért Európában Polgári Egyesület által indított perben a Bukaresti Törvényszék fog döntést hozni. Úgy, hogy egyetlen jogszabály sem említi tételesen az utcanévtáblák nyelvi sorrendjét.

Kifogásolt nyelvi sorrend az utcanévtáblákon. Bírósági ítélettel szeretnék megváltoztatni Fotó: Veres Nándor

A bírósági eljárás során a Dan Tanasă vezette szervezet azt szeretné elérni, hogy a csíkszeredai utcanévtáblák mindenikén elöl szerepeljen a román megnevezés, és utána a magyar – ez a nyelvi sorrend jelenleg többnyire fordítva van. Több éve próbálkozik ezzel a hírhedt blogger,

korábban a prefektus segítségével akarta ezt kivitelezni, de nem járt sikerrel.

Ezért folyamodott a felszólításhoz, majd pert indított. A keresetlevél szerint az országban a román a hivatalos nyelv, de a 2001. évi 215-ös számú helyi közigazgatási törvényre, illetve a 2011. évi 1206-os kormányhatározatra is hivatkozik az egyesület.

{A}

Mivel egyetlen jogszabály sem említi tételesen az utcanévtáblák nyelvi sorrendjét – az előírások a településnevekre, forgalmi táblákra, középületek megnevezéseire vonatkoznak –, az ADEC a bíróságtól várja el, hogy állapítsa meg ezt a nyelvi sorrendet az említett rendelkezések szellemében. Egyúttal

azt kérte, hogy a bíróság kötelezze Csíkszereda polgármesterét az összes olyan utcanévtábla cseréjére, amely az egyesület szerint nem tartja tiszteletben a román nyelv hivatalos államnyelvi jellegét.

A Hargita Megyei Törvényszéken Csíkszereda polgármestere arra vonatkozóan emelt kifogást, hogy ez a bíróság területileg nem kizárólagosan illetékes döntést hozni ebben a perben. A benyújtott kifogást elfogadták, és szerdán a bíróság úgy döntött, átadja az ügycsomót a Bukaresti Törvényszéknek, így a tárgyalás ott folytatódik majd.