Lemondtak a mélygarázsról, de mire költik a bankkölcsönt?

Simon Virág 2019. április 25., 18:58

Visszavonták a marosvásárhelyi főtéri mélygarázs megépítéséről szóló helyi képviselő-testületi határozatokat, és a csütörtöki soros ülésen azt is megszabták, hogy a felvett kölcsönt mire költik.

A plázabővítést még csírájában megfojtották a tulajdonos anyagi gondjai Fotó: Haáz Vince

Nagy port kavart a marosvásárhelyi képviselő-testület abbéli határozata, amely egy főtéri mélygarázs megépítését irányozta elő. Történészek, régészek és a lakók is tiltakoztak a belváros építőteleppé alakítása ellen.

Már a keddi rendkívüli tanácsülésen körvonalazódott, hogy egyelőre pihentetik a mélygarázs megépítésének ötletét, hiszen Peti András javaslatára

kivették a költségvetésből az erre szánt 43 millió lejt.

Akkor az hangzott el, hogy a bankkölcsönnel felvett 33 millió lejt más célokra, például autóbuszok vásárlására költenék.

A csütörtök délután tartott soros képviselő-testületi ülésen napirendre került végül a garázsépítésről szóló határozat visszavonása, amit a Szabad Emberek Pártjának (POL) tanácsosai kezdeményeztek.

{A}

A mélygarázsra vonatkozó tervezet visszavonását előterjesztő Radu Bălaş kiemelte, tudják, hogy Vásárhelyen parkolóhelyhiány van, a belvárosban még inkább, ezért

nemcsak a föld alatti garázs tervének visszavonását kérik, hanem másik két határozattervezetben javaslatokat is tesznek az akut parkolóhelyhiányra.

Az egyik tervezetben azt javasolták, hogy

  • a városvezetés kezdeményezzen tárgyalásokat a főtér közelében lévő Maros Pláza melletti terület megvásárlására. Jelenleg itt egy nagy gödör áll, hiszen valamikor bővíteni akarták az üzleteknek helyet adó épületet, de erre már nem került sor.
  • A másik javaslat az volt, hogy a színház mögötti, magánkézben lévő terület tulajdonosával is egyezkedjenek, és ha lehetséges, vásárolják meg tőle a területet. Ide egy emeletes parkolóházat lehetne építeni.

Utóbbinak a terve egyébként szerepel a városi mobilitási tervben is, amely szerint a színház mögötti területre egy csaknem félezer parkolóhelyet tartalmazó épületet lehetne felhúzni. Bălaş kiemelte, párttársaival ezeket a tervezeteket egységként kezelik, és remélik, hogy a többi tanácsos is így tesz majd.

A kerítéssel „védett” gödör nem túl esztétikus látvány Fotó: Haáz Vince

Mi legyen a pénzzel?

Az RMDSZ frakcióvezetője, Magyary Előd egy módosító javaslattal állt elő, kérve, hogy ezt is foglalják bele a mélygarázs visszavonásáról szóló tervezetbe. Mint kiderült, ha a garázs megépítésére és az ehhez szükséges bankkölcsön felvételére vonatkozó határozatokat visszavonják, akkor meg kell határozni, hogy a város által már felvett kölcsönt mire költik. Magyary Előd egy 13 pontból álló jegyzéket állított össze, felsorolva azokat a befektetéseket, amelyeket meg lehetne valósítani a már felvett bankkölcsönből. Ezek között szerepel többek között

  • 85 autóbusz megvásárlása,
  • a Március 8. utca korszerűsítése,
  • városszerte kerékpárutak és parkolóhelyek kialakítása,
  • a Dr. Bernády György Általános Iskola épületének hőszigetelése és felújítása,
  • a municípiumi park és stadion felújítása, illetve az ide tervezett atlétikai központ kialakítása. Ez utóbbi kerülne a legtöbbe, összesen nyolcmillió lejbe.

A tanácsosok végül elfogadták a mélygarázs megépítéséről szóló tervezet visszavonását és a bankkölcsön értékének átcsoportosítását.

Az elhanyagolt terület mellett naponta sokan járnak el Fotó: Haáz Vince

A POL másik két – a parkolóhelyek gondjának megoldását jelentő – határozattervezetét azonban nem szavazták meg, és döntésüket azzal indokolták, hogy korábban már voltak egyeztetések a területek tulajdonosaival, de nem sikerült megegyezésre jutni.