Újítanak a Hargita megyei tanácsnál, hogy elkerüljék a pályázatok leadása utáni vitákat

Fülöp-Székely Botond 2019. április 24., 17:30

Közel kétmillió lejes pályázati keretet biztosít Hargita Megye Tanácsa a civil szervezetek számára, amelyek május 16-ig igényelhetnek támogatást egy-egy programra. Az intézmény munkatársai arra biztatják az érdekelteket, hogy ne az utolsó pillanatban adják le a dokumentációkat.

Többek között a sporttevékenységek kategóriájában növelték idén a pályázati keretet. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A civil szervezetek igényeihez igazítva növelték idén a pályázati pénzkeretet, így összesen közel kétmillió lejt fognak szétosztani – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botond. A Hargita megyei önkormányzat alelnöke szerint érdemes a május 16-i határidő előtt benyújtani a pályázatokat, időt hagyva arra, hogy szükség esetén pótolni vagy kiegészíteni lehessen egy-egy dokumentumot. Érdemes ezt figyelembe venni, ugyanis

az előző években az igénylők 30 százalékát nem tudták támogatni formai hibák miatt.

Újdonságként idén már azt is elvárják a civil szervezetektől, hogy a pályázatok leadásakor készítsenek egy listát a leadott dokumentumokról, amelyet iktatni fognak. Ezzel próbálják elkerülni az utólagos nézeteltéréseket, amikor a pályázó állítja, ő mindent leadott, esetleg a megyei tanácsnál keverték el a dokumentumokat.

{A}

Bíró Barna Botond arra is figyelmeztetett, hogy a különböző közösségi projektek megvalósítását csak nyolcvan százalékban tudják támogatni, amelyet utólag utalnak át az erre jogosult szervezeteknek. A lebonyolított programokról szóló beszámolókat legkésőbb december 1-jéig kell eljuttattatni az intézményhez a kifizetések érdekében. Tény, hogy így több téli programra nem lehet támogatást kérni, azonban az alelnök szerint az RMDSZ már dolgozik egy törvénymódosító javaslaton a helyzet javítása érdekében.

A pályázással kapcsolatban minden információ megtalálható itt, ugyanakkor csütörtök délelőtt tizenegy órától tájékoztatót tartanak az érdeklődőknek Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban.