Rajtol a Szent György Napok: 12 nap alatt 239 program

Bíró Blanka 2019. április 24., 17:05

Szerdán este kezdődik az idén rendhagyó módon 12 napig tartó Szent György Napok. Erdély legnagyobb városünnepét 28. alkalommal szervezik meg, ezúttal április 24 és május 5. között.

Fotó: Szent György Napok/Facebook

A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király római-katolikus templomban templomban tartott hagyományos nyitóhangversenyen szerda este Sebestyén Márta Kossuth-díjas előadóművész, Szamosi Szabolcs magyarországi orgonaművész és a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella Gyermekkórus lép fel.

Május 5-én este az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen koncertjével és tűzijátékkal zárul majd a rendezvénysorozat.

A nyitó- és a zárókoncert között kulturális kínálattal, majd a vásári hétvégén szabadtéri koncertekkel várják az érdeklődőket. Összesen 239 programpont közül lehet válogatni, ezek megtekinthetők a szentgyorgynapok.ro oldalon – számolt be Erdély András a rendezvény sajtószóvivője.

{A}

A szerdán rajtoló kulturális hét eseményeibe a város minden művelődési intézménye bekapcsolódik,

15 helyszínen összesen 71 zenei, irodalmi, színházi, bábszínházi és képzőművészeti programot kínálnak.

A vásári hétvége, ami valójában a szabadtéri koncerteket, rendezvényeket összesíti május 2-án rajtol, a szervezők összesítése szerint ez

5 színpadon négy országból 11 fellépőt, 7 zenei stílusban több mint 700 perc élőzenét jelent.

Fotó: Szent György Napok/Facebook

A szabadtéri programok is rendhagyó módon már csütörtök este megkezdődnek, amikor a rétyi Kováts András Fúvószenekar filmzenékből és slágerekből összeállított repertoárral mutatkozik be a főszínpadon. A főtéri nagyszínpadra egyébként 13 koncertet ütemeztek be.

Pénteken a sepsiszentgyörgyi eklektikus pop-rockot játszó Térerő együttes nyitja a fellépők sorát. A folytatásban premierként tartják meg a Bagossy Brothers Company és a Heureka Pop Orchestra közös szimfonikus koncertjét. Laurențiu Mocanu alias Guess Who bukaresti rapper szintén pénteken lép fel. A pénteki utolsó fellépő az alternatív rockot játszó pécsi együttes, a 30Y.

Szombaton folytatódik az alternatív rock irány, a gyergyószentmiklósi alakulású Teddy Queen fellépésével, majd a Dal 2016 győztese Freddie koncertezik. A Ricchi e Poveri páros lép a főszínpadra, élő zenekari kísérettel szólaltatva meg a Che sarà, a Voulez vous danser, vagy a Sarà perchè ti amo című dalait. A szombat estét egy másik klasszikusnak számító csapat, a Holograf zárja.

Vasárnap a kortárs dzsessz egyik hazai vezéralakja, Luiza Zan, majd az ex-Nightwish énekesnő, Tarja Turunen lépnek fel. Ezenkívül rengeteg fellépő és állandó program lesz a múzeumkerti kultúrkertben, a közösségi színpadon, a SzimPlatz színpadán, és a romudvarban felállított Ifjúsági színpadon is.