Regisztráció nélkül is részt lehet venni a csíksomlyói pápai szentmisén

Barabás Hajnal 2019. április 24., 14:03

Eddig több mint 110 ezren regisztráltak Ferenc pápa csíksomlyói látogatására. A szervezők kiemelték, regisztráció nélkül is részt lehet venni a pápai szentmisén, viszont a regisztrált zarándokokhoz képest valamivel távolabbról követhetik majd a liturgiát kivetítők segítségével.

Fotó: Gábos Albin

Oláh Zoltán kanonok, a Gyulafehérvári Főegyházmegye pápalátogatás ügyében illetékes sajtóreferense ismertetett néhány adatot Ferenc pápa látogatását érintően a csíksomlyói Jakab Antal Házban tartott szerdai sajtótájékoztatón.

A sajtóbizottság vezetője elmondta,

110 ezer fölötti a regisztrált zarándokok száma, akik közül 75 674 személy csoportos formában jelentkezett.

Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai Szent Kereszt Plébánia lesz jelen a legnagyobb létszámmal, ahonnan négyezren vesznek részt a pápai liturgián. Érdekesség még, hogy a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége részéről 1300 személy jelentkezett be, a csángók több mint 30 busszal érkeznek a szentmisére. A 110 ezer regisztrált közül 34 592-en egyénileg, illetve családosan jelentkeztek az eseményre, 362 pap, diakónus, illetve kispap, valamint 161 szerzetes és szerzetesnő is részt vesz a szentmisén, ugyanakkor 95 beteg, mozgáskorlátozott személyt is regisztráltak.

Romániából több mint 83 ezren regisztráltak, Magyarországról 25 ezren,

de érkeznek még zarándokok Kárpátaljáról, Délvidékről és Felvidékről is. Oláh Zoltán ugyanakkor hozzátette, hogy regisztráció nélkül is részt lehet venni a szentmisén a nyeregben, és kivetítők segítségével követhetik majd a liturgiát némileg távolabbról, mint a regisztráltak számára kialakított, a Hármashalom-oltár előtti szektorokból.

Székelykapu készül

A csíksomlyói nyeregbe vezető úton helyezik majd el azt a székely kaput, amelyet a székelyföldi megyék összefogásából faragnak ki a Vámszer Géza Művészeti Népiskola tanárai és diákjai. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, 8 méter széles és 4,5 méter magas székely kapu készül, amelynek az az üzenete, hogy várnak mindenkit szeretettel Székelyföldre. A megyei tanácselnök ugyanakkor a sajtótájékoztatón azt is hozzátette, hogy a Hargita Megyei Hegyimentő Közszolgálat részéről 80 hegyimentő lesz jelen a nyeregben önkéntesként. Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere egyelőre nem tudott még konkrét információval szolgálni arról, hogy milyen forgalomkorlátozásra lehet számítani az esemény ideje alatt, ugyanis a sajtótájékoztatót követően zajlott az egyeztetés a rendőrséggel, és a román kormányőrséggel (SPP) a témában, csak ezt követően hozhatja meg a polgármesteri rendeletet az útlezárásokról.

Fotó: Gábos Albin

Boldoggá avatásról

Ferenc pápa romániai útja során sor kerül hét görög-katolikus püspök boldoggá avatására is, akik a kommunizmus idején börtönbe zárva vértanú-halált haltak. Arra a kérdésre, hogy várható-e, hogy Márton Áron római katolikus püspököt is boldoggá avassa a pápa Csíksomlyón, Oláh Zoltán sajtófelelős azt válaszolta, hogy valóban sokakban felmerült ez a kérdés, tekintve, hogy a püspöknek hatalmas kultusza van, és elismeréssel tekintenek rá más felekezetek részéről is.

{A}

„Tudni kell, hogy a boldoggá avatásnak vannak követelményei, abban az esetben ha valaki vértanúként hal meg, mint ahogy a 7 görög-katolikus püspök, akkor a boldoggá avatás folyamata egyszerűbb, ugyanis nem követelik meg az ő közbenjárásukra dokumentált csodát. Azonban, akik nem vértanúként fejezték be életüket, mint Isten szolgája Márton Áron, esetükben szükséges egy dokumentált csoda a boldoggá avatásához. Egy csoda, amelyet Isten kizárólag az ő közbenjárására visz végbe” – magyarázta Oláh Zoltán. Hozzátette, ezzel az alkalommal egyúttal

biztatja a híveket is arra, hogy nehéz helyzetben nyugodtan forduljanak Márton Áron közbenjárásáért a Jóistenhez, hogy adott esetben ha ez nehéz betegségből gyógyulást hoz dokumentáltan, akkor a püspök boldoggá avatásának ügye is gyorsabban halad majd.

Fotó: Gábos Albin

Oláh Zoltántól a pápalátogatás ideje alatt zászlóhasználatról is érdeklődtünk. A kanonok elmondta, a pápalátogatásra lehet nyugodtan zászlókat is vinni és csoportonként engedélyezett egy nagyobb templomi zászló is. „Úgy, ahogy a Vatikánban a Szent Péter-téren zászlókkal jelennek meg a zarándokok, mindenki viszi a magáét, mintegy ismertetőjelként, ugyanúgy a csíksomlyói pápalátogatás alkalmával is használhatjuk a zászlókat”.

A prédikáció fordítása kapcsán elmondta, hogy

az elképzelések szerint úgy fog történni a fordítása, hogy a pápa mond néhány mondatot olaszul, azt lefordítják magyar és román nyelvre.

Györgypál Enikő, a pápalátogatás lelki programjairól számolt be, Szabó István, a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség képviselője pedig arról beszélt, hogy

egy dalt írnak kifejezetten erre az eseményre,

a pápalátogatás Járjunk együtt mottójának lelkületében. Ezt a dalt jövő hétvégén mutatják be a Segítő Mária Katolikus Gimnázium kollégiumában a zenészcsoportok találkozóján. Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy a pápai szentmisét követően meghívott előadóként a Mustármag együttes adja elő Népemért vállalom című, Márton Áron püspök tiszteletére írt zeneművét.