Újra pályázhatnak a civilek Kovászna megyében

Bíró Blanka 2019. április 23., 21:57

Egy év kihagyás után újra különített el civil szervezetek, egyházak által lehívható pénzügyi keretet Kovászna Megye Tanácsa. A saját költségvetésből összesen hétmillió lejt szánnak erre a célra.

Van pénz, csak meg kell pályázni. A civilek térfelén pattog a labda. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a pályázás kapcsán elmondta:

az egyházak 1,8 millió lejre pályázhatnak, azzal a pontosítással, hogy ebből 300 ezer lejt a tavaly leégett sepsibükszádi római-katolikus plébánia felújítására célirányosan különítenek el.

{K1}

A sepsibükszádi plébánia tavaly februárban égett le, korábban a bodzafordulói és a teleki egyház- kerületek szintén kaptak támogatást, amikor hasonló gonddal szembesültek.

Kulturális és szabadidős tevékenységek támogatására 1 millió lejt szánnak, az ifjúsági szervezetek 150 ezer lejt hívhatnak le.

Szintén egymillió lejes keretet szavaztak meg azoknak a civil szervezeteknek, melyek szociális tevékenységet folytatnak. Ebből az összegből 625 ezer lejt az otthoni beteggondozásra lehet megpályázni, az erre akkreditált civil szervezetek hívhatják le.

{A}

Tamás Sándor rámutatott: a civilek több mint 1200 idős, beteg személynek viselik gondját Háromszéken.

A sport támogatására 3,2 millió lejes alapot hoztak létre.

Az ország szívéből, a diszkriminált Székelyföldről diktáljuk az ütemet a női kosárlabdában, de nem csak a Sepsi SIC női kosárlabda csapat kap a megyei tanácstól pénzt, hanem más sportágak is, például a vidéki futballcsapatok

– mondta Tamás Sándor. Emlékeztetett, tavaly olyan szűkös volt a büdzsé, hogy nem tudtak kiírni pályázatokat a civil szervezeteknek, hiszen még a fizetésekre is alig volt fedezet. Idén Kovászna Megye Tanácsa 310 millió lejből gazdálkodik.