Fogyatékkal élőknek segítenek az álláskeresésben

Bíró Blanka 2019. április 23., 19:41

Eddig mintegy harminc fogyatékkal élő talált állást Háromszéken a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett munkaközvetítő iroda révén. A szolgáltatást a közeljövőben más városokban is meghonosítanák, például Brassóban, Nagyváradon, Szászrégenben.

Segítenek a munkakeresésben a fogyatékkal élőknek is. Mindenki jól jár ezáltal. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Olcsvári Tünde, a Diakónia keretében működő Írisz Ház Fogyatékkal Élők Központja vezető pszichológusa, projektkoordinátor lapunknak elmondta:

több vonalon is próbálkoznak, hogy a fogyatékkal élőket, a megváltozott munkaképességűeket bevonják a munkaerőpiacra.

Nemrég zárult a SUCCESS nevű Erasmus+ programjuk, szlovákiai, magyarországi és törökországi partnerekkel arra törekedtek, hogy a fogyatékkal élőket felkészítsék a munkavállalásra, a potenciális munkaadókat tájékoztassák a sérültek alkalmazásával kapcsolatban. A munkaközvetítő szolgálat ezt a feladatot viszi tovább. Az irodát a svájci HEKS alapítvány támogatásával tavaly hozták létre, és abban bíznak, hogy a hároméves finanszírozás lejárta után is működtetni tudják.

Olcsvári Tünde felidézte, hogy a jogszabály-módosítás lépéskényszert eredményezett,

2017-ben megszűnt a védett egységük, ám egyúttal a cégeket is kötelezte a törvény, hogy fogyatékkal élőket alkalmazzanak, ezért döntöttek úgy, belevágnak a közvetítésbe.

Elsősorban azokat a vállalkozásokat keresték meg, melyekkel korábban is kapcsolatban álltak. Tavaly október óta

mintegy 30 fogyatékkal élőnek sikerült munkát találni, ők a kereskedelemben, az építkezésben, zöldövezet-karbantartásban, és gyártósoron dolgoznak.

A két állandó alkalmazottat foglalkoztató közvetítő iroda két célcsoporttal dolgozik, egyrészt felméri, hogy a cégeknél, milyen munkakörök felelnek meg a fogyatékkal élőknek, segít az akadálymentesítésben, sőt az ott dolgozó munkatársaknak érzékenyítő felkészítőket szerveznek, gyakorlati jellegű kérdésekről tájékoztatnak.

A másik oldalon az álláskereső fogyatékkal élőkkel tartják a kapcsolatot, felmérik mit szeretnének, és mit tudnak dolgozni, majd a munkahely és a munkakereső profiljának ismeretében közvetítenek. Olcsvári Tünde hangsúlyozta:

a fogyatékkal élők, vagy a megváltozott munkaképességűek, például cukorbetegek, szívbetegek, értékes munkát tudnak végezni, a jelenlegi munkaerőhiány enyhítésére hatalmas potenciált jelentenek.

Makkai Péter református lelkipásztor, az Írisz Ház vezetője úgy nyilatkozott, míg az európai országokban a fogyatékkal élők 35-40 százaléka vállal munkát, Romániában ez az arány még mindig nem éri el a három százalékot.

A Diakónia munkatársai úgy vélik, kezdeményezésük még „gyerekcipőben jár”, de abban bíznak, hogy sikerül egyre több sérültet és vállalkozást megszólítani, és más városokban is beindíthatják a szolgáltatást.