Alapjaiból épül újjá a gyergyószentmiklósi műjégpálya

Gergely Imre 2019. április 23., 21:28

42,1 millió lejes beruházással újul meg a gyergyószentmiklósi műjégpálya. A létesítményt szinte alapjaiból építi újjá a  Országos Beruházási Társaság (CNI). A munkálatok ideje a alatt a jégkorongedzéseknek a sátortetős pálya ad majd helyet.

A tetőzetet kicserélik, bővítik és modernizálják a lelátót, új öltözők és egyéb kiszolgálóhelyiségek épülnek

a jelenlegi csarnokban, hőszigetelés, villanyhálózat csere és egyéb fejlesztések történnek. Mellette pedig egy korszerű edző- és rekuperációs központ létesül

– nagy vonalakban ez szerepel abban a kormányhatározatban, amelyben a gyergyószentmiklósi műjégpálya felújításáról döntöttek.

A tetőzet cseréjét már nem lehetett volna tovább odázni

A kormány csütörtöki ülésén született meg a döntés amely szerint a fejlesztési minisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Beruházási Társaság

42 148 000 lejből (közel 9 millió euró) valósítja meg a sportlétesítmény újjáépítését.

Nagy szükség volt erre, hiszen az 1977 és 1982 között épült jégpálya alaposan elhasználódott. A közel négy évtized alatt keletkezett problémák szemmel láthatóak, tapasztalhatja úgy a közönség mint a sportolók.

A tetőzet cseréje már halaszthatatlan volt, a kisebb foltozások, javítgatások ellenére esőzések, hóolvadás idején sok helyen befolyt a víz. Ez és a rossz szellőzés is hozzájárult ahhoz, hogy gombásodás, korhadás is kezdődött fa gerendákban. Szerencsére a hajlított, ragasztott fa-tartóoszlopokat ez még nem érintette számottevően, így ezek megmaradhatnak, és az épületnek megmaradhat az egyedi építészeti jellege.

A felújítás alatt a ballontetős műjégpályán lesznek az edzések

A csarnok, amely 1982-ben az akkori viszonyok között modernnek volt mondható, ma számos okból sem alkalmas arra, hogy nemzetközi tornáknak otthona lehessen, ehhez például kevés az öltöző is.

Amint megtudtuk, az elképzelés szerint a lelátók átépítésével oldódik meg az öltözők számának bővítése is, ezek a nézőtér alatt kapnak majd helyet. Egyben pedig a csarnok befogadóképessége is megnő, 2128 néző követheti majd a mérkőzéseket.

{A}

29 hónapos leállással számolnak

A beruházás fontosságát természetesen senki nem vitatja, és mindenki örül Gyergyószentmiklóson, hogy megújul a város és Gyergyószék „nemzeti sportjának” a jégkorongnak az otthona, azonban ez újabb megoldandó kérdéseket vet fel. A tervek szerint 29 hónap, azaz közel két és fél év alatt valósulhatnak meg a munkálatok.

Ez idő alatt a Székelyföldi Jégkorong Akadémia által épített „ballon” azaz a sátortetős műjégpályán fognak zajlani az edzések, így e tekintetben nem lesz gond a jégkorong-tevékenység folytonosságával.

Nem kell attól tartani, hogy sok gyermek kénytelen lesz abbahagyni a sportolást a mindennapos utazgatások miatt (ahogyan 2014-2015-ben történt, a hűtésrendszer felújításának munkálatai miatt). Az utánpótláscsapatok mérkőzéseinek megrendezésére is alkalmas a ballonpálya jege.

A Gyergyói Hoki Klub azonban új helyszínt kell keressen a hazai meccseinek megrendezésére. „Természetesen nagyon örülünk, hogy megújul a jégpályánk és korszerű otthonunk lesz, de a hogyan-továbbról egyelőre korai volna bármit is mondani. Folynak az egyeztetések az önkormányzat és a minisztérium között, hogy konkrétan mikor veszi át a CNI a pályát, mikor kezdődik a felújítás. Most

a közbeszerzés előkészítése és a tervezési időszak jön, és csak később a tényleges építkezés.

„Mi azt szeretnénk elérni, hogy az első kapavágásig itthon, saját pályánkon edzhessünk és játszhassunk” – fogalmazott Bereczky Szilárd, a Gyergyói Hoki Klub menedzsere.

Barti Tihamér, a Hargita megyei önkormányzat alelnöke lapunknak elmondta, számításai szerint a körbeszerzési folyamat, új tervek elkészítése, a már meglévők véglegesítése jó pár hónapot felvesz. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen az év vége körül lehetne nekikezdeni a munkálatoknak. Ő arra számít, és azt reméli, hogy a 2019-2020-as idényben még Gyergyószentmiklóson rendezheti hazai Erste Liga és romániai bajnoki mérkőzéseit.

Három sportberuházást kell összehangolni

A műjégpálya szomszédságában hamarosan elkezdik az uszoda építését, és a két épület között a jelenlegi műfüves focipálya helyén pedig sátortetős labdarúgó-edzőpálya létesül. Erre a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia tett ígéretet már több éve.

Amint Tatár Előd, a műjégpályát és a labdarúgópályát működtető Gyergyói VSK vezetője fogalmazott? „torlódások várhatók a sportfejlesztésben”. Szerinte komoly feladatot jelent majd összehangolni a három egyszerre esedékes építkezést a viszonylag kis területen.

Látványterv: ilyen lesz a megújuló csarnok belseje

Visszatérve a műjégpálya tevékenységéhez Tatár elmondta, hogy a következő szezonban még az ideihez hasonlóan két pályát fognak működtetni, hiszen a közbeszerzési időszak és tervek készítése biztosan elhúzódik az év végéig és a kivitelező aligha kezd majd neki a munkálatoknak a kemény hidegekben, ez azonban a CNI-től függ majd. Ők határozzák meg, hogy mikor kell majd a város átadja a pályát a felújítás céljával számukra.

Amennyiben csak a ballontetős műjégpálya fog üzemelni, az alkalmas lesz arra, hogy az edzéseknek és a korcsolya-programoknak helyet tudjon adni.

Idén egyébként havonta 1000 gyergyószéki gyermek tanult korcsolyázni a korisuli programban, és 50 GYHK meccsnek adott helyet a jégpálya.

Felkészül Csíkszereda is
Tánczos Barna szenátor Csíkszeredában arról számolt be, hogy sikerült elérni a gyergyói pálya felújításának finanszírozását a kormánytól. Szerinte a közbeszerzési eljárást után várhatóan fél éven belül szerződést is köthetnek a kivitelezésre, és legkevesebb két éven belül befejezik az építkezést. Újságírói kérésre válaszolva közölte, elindították a folyamatot a csíkszeredai műjégpálya modernizálása ügyében. A megyeszékhely jégcsarnokára is ráférne egy alapos tatarozás. Ez a beruházás várhatóan 3-4 év múlva valósulhat meg – közölte Tánczos.