Egy évszázad alatt harmadszor lett magyar állampolgár

Iszlai Katalin 2019. április 23., 15:57

Harmadszor lett magyar állampolgár Geréd Margit, aki századik születésnapján vehette át visszahonosítási okiratát borzsovai otthonában. Az idős asszony jó egészségnek örvend, és nehéz életútja ellenére is megőrizte humorérzékét, hálás a boldog percekért.

Fotó: Gábos Albin

Századik életévét töltötte kedden a csíkborzsovai Geréd Margit, aki e jeles napon otthonában vehette át visszahonosítási okiratát Tóth Lászlótól, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetőjétől. A falu Marcsa nénije harmadszor lett magyar állampolgár, századik születésnapján példaértékű életútjáról is beszélt.

Egyedül hét gyermekkel

Százévesen is egyedül él, képes ellátni magát, takarítani, főzni is szokott Marcsa néni. Természetesen gyermekei is segítenek neki, hetente többször meglátogatják, besegítenek a ház körüli teendőkben. Legkisebb gyermeke érdeklődésünkre kiemelte: a századik életévét töltő asszonyt a munka tartotta életben. Ebből pedig akadt is bőven, hiszen férjét már közel 60 éve elvesztette.

Fotó: Gábos Albin

Az asszony 1962-ben maradt egyedül hét gyermekkel, miután férje – látva, hogy a kollektivizáláskor mindenüket, amiért dolgoztak, épp vitték ki a kapun – agyvérzést kapott és eltávozott az élők sorából. Az özvegy a tragédia ellenére legjobb tudása szerint nevelte fel gyerekeit. Legkisebbik lánya szerint sosem szenvedtek hiányt semmiben.

Az idős nő egyébként nagyon olvasott,

több nyelven beszél folyékonyan, gyermekei is tőle tanultak meg románul és oroszul.

Fotó: Gábos Albin

Négy élő gyermeke közül egyik szintén Csíkborzsovában él, hárman azonban távolabb, Csíkszeredában, Székelykeresztúron, illetve Budapesten. Azt is megtudtuk, hogy azokon az alkalmakon,

amikor összegyűl a „szűk család”, több mint hatvanan vannak,

ugyanis az asszonynak tizenöt unokája és tizenhat dédunokája van. Legközelebb szombaton kerül sor erre, hiszen akkor ünneplik meg a családdal Geréd Margit századik születésnapját.

{P17}

Lélekben mindig magyar volt

A sok viszontagságot megélt asszony kedden harmadszor kapta meg hivatalosan a magyar állampolgárságot, de elmondása szerint szívben, lélekben mindig magyar volt. Mi több, a „fél lába mindig is örök magyarországi volt”, hiszen édesanyja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdról származott, csíkszentmiklósi apja pedig ott volt boltoslegény. Az ottani postán ismerkedtek meg, egymásba szerettek, majd édesanyja „eljött ebbe a hideg Csíkba”, és itt is maradt élete végéig.

{A}

Geréd Margit Csíkszentmiklóson született, de már 80 éve abban a csíkborzsovai házban él, ahová férjhez ment, és amelyben kedden ünnepélyesen átvette visszahonosítási okiratát.

Tóth László főkonzul szerint ritkák az olyan alkalmak, amikor 100. születésnap alkalmából köszönthetnek, de egyben ritka nagy élményt is jelentenek. Kedden sem volt ez másként, szem nem maradt szárazon, amikor a konzulátus illetékesei mellett gyermekei, rokonai, illetve Ferencz Tibor, Szépvíz község polgármestere is felköszöntötte a százéves asszonyt.

{P13}

Az ünnepelt a keddi eseményen mindenkinek „csak” annyit kívánt, hogy legyenek egészségesek és érjék meg azt a kort, amit ő. Marcsa néni a köszöntések után rokonaival közösen elmondta az állampolgári esküt, majd köszönetképpen több verset is elszavalt, köztük Pósa Lajos Magyar vagyok című költeményét.

Igényelhető az állampolgárság

Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa Geréd Margit visszahonosítási okiratának kiállítása alkalmából ismét emlékeztette az érdeklődőket, hogy továbbra is lehetőség van előzetes egyeztetés alapján a magyar állampolgársági kérelem benyújtására. 2011 óta egyébként világszerte több mint egymillióan szerezték meg a magyar állampolgárságot az egyszerűsített honosítási eljárás által, a magyar külképviseletek közül pedig hagyományosan a csíkszeredainál adják le a legtöbb erre vonatkozó kérelmet a visszahonosítást igénylő magyarok.