Együtt táncolnak a szász, a román, a magyar és a cigány hagyományőrzők

Antal Erika 2019. április 23., 14:54

Első alkalommal szerveznek Marosvásárhelyen olyan interetnikai néptáncfesztivált, ahol a román és magyar néphagyományok mellett a szász és cigány táncokat, szokásokat is bemutatják.

Fotó: Haáz Vince

A Folkfórum Maros Megyei Hagyományőrző Fesztivált május 17–19. között szervezik meg a várban és a várfalakon kívül, a Vársétányon – tájékoztattak kedden a szervezők. A Maros Művészegyüttes és a budapesti Hagyományok Háza

olyan nagyszabású eseményre készül, amelyre még nem volt példa Erdélyben

– hívta fel a figyelmet Barabási Attila Csaba, a művészegyüttes igazgatója és Török István, a Hagyományok Háza erdélyi képviselője.

Nemcsak a székely és magyar, illetve a román táncokat, népviseletet, népzenét és népi mesterségeket mutatják be a résztvevőknek, hanem a szász és a roma kultúrával is megismerkedhetnek mindazok, akik e napokban ellátogatnak a marosvásárhelyi várba.

Fotó: Haáz Vince

A programot ismertetve elmondták, jelen lesz többek között a szabadkai Róna néptáncegyüttes Szerbiából, Magyarországról az eleki román hagyományőrzők csoportja, a méhkeréki román néptánccsoport, mellettük pedig számos népművész, fafaragó, szövő-fonó, bőrdíszműves stb. várja az érdeklődőket, de lesznek népi zenekarok, gyerek- és ifjúsági néptánccsoportok is.

A Mészárosok, Kádárok, Szabók és Vargák bástyájában fotó- és népművészeti kiállítást, könyvbemutatót tartanak, az információs központnak helyet adó üvegkupolában pedig előadást a romák világáról.

Az ötlet Török Istvántól származik – hívta fel a figyelmet Barabási Attila Csaba, aki úgy fogalmazott, hogy

Marosvásárhelyen egymás mellett élnek a különböző etnikumok, ki-ki saját rendezvényeit meg is szervezi, de ilyen közös esemény még nem volt.

Ezért is karolta fel a budapesti Hagyományok Háza erdélyi képviselőjének a javaslatát, hogy együtt kell bemutatni mindazt az értéket, ami Erdélyben még él, létezik.

{A}

Török István arra hívta fel a figyelmet, hogy miért jó együtt látni ezeket az együtteseket, egymás után nézni táncaikat, hallgatni zenéiket. „Mert egyik sem tud teljesen elszigetelődni a másiktól. Erdélyben hatást gyakorolt egymásra a különböző népcsoportok művészete, tánca, zenéje, viselete, egyik megőrizte a másikét, tovább éltette azt, amit már lehet, hogy különben elfelejtettünk volna” – magyarázta Török István.

A Folkfórum rendezvénye egy időben lesz a Múzeumok éjszakájával, így a szervezők még nagyobb sikerre, látogatottságra számítanak.