Járatok, amelyekre utazóként szállunk fel, és olvasóként szállhatunk le

Antal Erika 2019. április 23., 14:19

Könyves dobozokat helyeztek el kedden a marosvásárhelyi helyi buszjáratokon, az utasok pedig szabadon válogathatnak az olvasnivalók között, sőt, ha egy-egy kiadvány megtetszik, akár haza is vihetik. Csak arra kell figyelniük, hogy olvasás közben nehogy elfelejtsenek leszállni a célállomáson.

Fotó: Haáz Vince

Ahogy a kezdeményezés kapcsán az egyik nyugdíjas nő megjegyezte, örvendetes a lehetőség, az az érzése, hogy a

könyvtár itt van kézügyben, csak ki kell venni a könyvet a dobozból.

Egy másik utas, egy középiskolás diák is ránézett a könyvekre, de nem érdekelték azok, mert „régiek”, „valami új” jobban érdekelné – mondta.

Az 5-ös busz mellett, amely a vegyikombinát és Marosszentgyörgy között közlekedik, azokon a járműveken is vannak könyvek, amelyek a város legtávolabbi pontjait kötik össze: az Egyesülés negyedbe, a Sapientiára, a megyei kórházhoz és a vegyikombináthoz tartó, a Tudor, a Kornisa, a Kövesdomb, illetve a Meggyesfalvi lakónegyedeket átszelő járatokon.

Fotó: Haáz Vince

Könyvtári alkalmazottak és a buszvállalat akciója

A Maros megyei könyvtár a Siletina helyi tömegközlekedési vállalattal ötödik alkalommal szervez mozgó könyvtárat a városi buszokon. Az április 23-i, a könyvtárosok napja tiszteletére szervezett akció mindig nagy sikernek örvendett – mondta érdeklődésünkre Agyagási Hajnal, a könyvtár munkatársa. Az utasok ugyanis nem csupán a helyszínen lapozhatják és olvashatják a könyveket, de el is vihetik magukkal.

Ami megmarad, azt a könyvtár bejáratánál elhelyezett asztalokra kiteszik, és onnan is lehet válogatni hazavitelre

– mondta Agyagási Hajnal, hozzátéve, eddig még soha nem maradt meg egyetlen darab sem, az utasok örültek az olvasnivalónak.

Fotó: Haáz Vince

Tíz doboznyi olvasnivaló

Kedden délelőtt a helyi tömegközlekedési vállalat tájékoztatási irodájában várt tíz doboz könyv arra, hogy felkerüljenek a buszokra. Ahogy Daniel Totu igazgató érdeklődésünkre elmondta, mindenkit arra biztatnak, aki felszáll a buszra, hogy válasszon kedvére való olvasmányt, vigye magával, ha tetszik. „Legkevesebb egy hétig szeretnénk folytatni az akciót, addig, amíg van könyv. Ahogy egyik doboz kifogy, pótoljuk a könyvtár jóvoltából” – mondta.

Az első „könyvtári” járatra felszállt Monica Avram, a Maros megyei könyvtár igazgatója is, aki elmondta, adományokból gyűltek össze a könyvek, amelyek közül azokat, amelyek a könyvtár gyűjteményében nem voltak meg, beleltározták, a többletpéldányokat pedig felajánlották a vásárhelyi olvasóközönségnek.

Fotó: Haáz Vince

A könyvtár hasonló akciót szervez évek óta a Víkendtelepen is, ahol kis házikókat helyezett ki a polgármesteri hivatallal együttműködve, amelyben magyar és román nyelvű olvasnivalót kínál a strandolóknak.

Felújítás a könyvtárban

A Maros megyei könyvtár felújítási munkálatok miatt ideiglenesen szüneteltette a közönségszolgálatát. Keddtől azonban újból lehet könyvet kölcsönözni – értesített az intézmény sajtószóvivője. Naponta délelőtt 9 és délutáni 5 óra között várja az olvasóit a földszinten. Az olvasóterem ideiglenesen – amíg tartanak a felújítási munkálatok – a Városháza utca 2. szám alatt, az egykori Park szálló épületében működik 8–13 és 14–20 óra között.

{A}