Udvarhelyen bizonyítanak románból a nem román anyanyelvűek

Fülöp-Székely Botond 2019. április 23., 10:13

Székelyudvarhelyen tartják a romániai kisebbségek számára megszervezett román nyelv és irodalom tantárgyverseny országos szakaszát, amelyen közel százhatvan diák vehet részt.

Fotó: Barabás Ákos

Tizennyolc megyéből, a fővárosból, valamint Moldova Köztársaságból is jöttek diákok Székelyudvarhelyre, a kisebbségek számára második alkalommal megrendezett román tantárgyverseny országos szakaszára – fejtette ki az esemény hétfői megnyitóján Manuela Nicoleta Stîngă Hargita megyei szaktanfelügyelő. Mint mondta, közel százhatvan tanulóról van szó, akik az elkövetkező napokban bizonyíthatják rátermettségüket.

Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy a magyarok számára idegen nyelv a román, ezért olyan iskolai rendszerben kell ezt oktatni, amilyenben például az angol nyelvet is. Így a diákok szívesebben fognak tanulni. Az érvényesülés szempontjából azonban

elengedhetetlen a Romániában élő magyarok számára, hogy megtanuljanak románul.

Ám ahhoz, hogy ez megtörténjen, szükség van az etnikumok közötti együttműködésre, egymás kultúrájának megismerésére.

Fotó: Barabás Ákos

Jean Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa is köszöntötte a jelenlévőket. „Tudom, hogy a román nyelv és irodalom elsajátítása mindenki számára kötelező, de úgy érzem, hogy ez többet jelent mindazok számára, akik részt vesznek a versenyen. Az ugyanakkor biztos, hogy nem lehet teljes ember az országában az, aki nem sajátítja el a hivatalos nyelvet” – fogalmazott, arra is kitérve, hogy nagyon nehéz a román anyanyelvű diákokkal versenyezniük a más anyanyelvű tanulóknak, így külön üdvözli a mostani tantárgyversenyt.

Mina-Maria Rusu a tanügyminisztérium képviselőjeként emlékeztetett, folyamatosan igyekeznek segíteni, hogy a kisebbségek speciális módszerekkel tanulhassanak románul. Szerinte ugyanakkor a román nyelv oktatását nem lehet összehasonlítani az angoléval, amelyet a világ minden pontján beszélnek, főleg a technikai szakkifejezéseket használva. Románul ugyanis Romániában beszélnek, így

a nyelv ismerete a fiatalok itthoni érvényesülésének záloga.

„A román nyelv megtanulása nem egy kötelezettség, hanem szükséges” – jelentette ki.

Fotó: Barabás Ákos

A városvezetés részéről Gálfi Árpád polgármester köszöntötte a jelenlévőket, illetve Orbán Balázs is felszólalt a rendezvény társszervezője, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet nevében. Kijelentette, a román nyelv elsajátítása nélkülözhetetlen a kisebbségben élő magyarok számára, hiszen ez könnyebbé teszi szülőföldön való boldogulásukat. Mindemellett fontosnak tartotta, hogy a magyarság megőrizze saját kulturális és nemzeti értékeit, amelyeket továbbadhat a velük élő más nemzetiségűeknek.

A rendezvényen szlovák, román és magyar népdalokat énekelt Fábián Annamária népdalénekes, valamint furulyán játszott német dallamokat Kovács Tamás. A tantárgyversenyt a következő napokban bonyolítják le a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban.

{A}