Továbbra is várni kell a régi, ócska városi buszok lecserélésére Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. április 23., 11:05

A marosvásárhelyi önkormányzat nagy szalagcímmel reklámozta a saját holnapján, hogy új autóbuszok érkeznek a városba. Megtudtuk, az új járművek, amelyekre oly nagy szüksége lenne a városnak, nem idén jönnek.

Szinte napi szinten javításra szorul az autóbuszok többsége Marosvásárhelyen Fotó: Haáz Vince

A közösségi oldalakon szinte napi szinten jelennek meg fényképek, videók olyan vásárhelyi autóbuszokról, amelyek le vannak robbanva. A városban és környékén tömegközlekedési járművekkel közlekedők jól tudják, hogy nagyon nagy szükség van megfelelő, új autóbuszokra. Az akuttá vált problémát évek óta próbálja orvosolni a városi önkormányzat, aki a tulajdonosa a helyi közszállítási vállalatnak. Vásároltak ugyan néhány új autóbuszt, de a csaknem száz, régi járműből csupán húszat tudtak kicserélni eddig. 

{A}

A legfrissebb hír az autóbuszokkal kapcsolatban a városháza honlapján jelent meg, eszerint új buszok érkeznek a városba.

A polgármesteri hivatal zöld utat kapott két pályázatára, így 38 hibrid jármű és 47 elektromos autóbusz fog a város utcáin közlekedni.

Megkérdeztük a városháza sajtószóvivőjét, Cosmin Blagát, hogy mikorra várható ezen autóbuszok érkezése. Megtudtuk, 

előreláthatóan csak 2020 első negyedévében fognak az első buszok a városba érkezni.

A marosvásárhelyi önkormányzat két pályázata kapott jó pontozást és került be a kiválasztott pályázatok közé. Az egyik, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez benyújtott pályázat elegendő pontszámot kapott, így a szükséges iratok előkészítése után az ügynökség kiírja a versenytárgyalást a buszok megvásárlására. Ebben az esetben 38 hibrid autóbuszról van szó. A másik pályázat a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztériumnál érte el a megfelelő pontszámot, s itt minisztériumi alapokból 47 elektromos buszt fog kapni a város. Ezekből 32 darab 12 méter hosszú, a maradék pedig csupán tíz méter hosszú.