Közzétették a Hármashalom oltár előtti pódium lefödésének látványtervét

Barabás Hajnal 2019. április 22., 12:00

Közzétették húsvéthétfőn a Csíksomlyó–kegyhely Facebook-oldalán a Hármashalom oltár előtti pódium lefödésének látványtervét. A kivitelezésre szükséges összeg közel 60 százalékát pályázatból és adományokból fedezték.

• Forrás: Csíksomlyó–kegyhely/Facebook

A csíksomlyói nyeregben lévő oltárt lényegi változtatás nélkül alakítják át tágasabbá és praktikusabbá, így készülnek Ferenc pápa, a római katolikus egyházfő június elsejei látogatására. Erről nemrég Bőjte Mihály, a ferences rendház házfőnöke számolt be.

{A}

A Csíksomlyó–kegyhely Facebook-oldalán ugyanakkor közzétették húsvéthétfőn a – csíkszeredai Bogos Ernő műépítész készítette – látványterveket is. A rajzokon jól látható, hogy

az oltárt meghagyják eredeti formájában, és az előtte található színpadot bővítik és födik be, megőrizve a hely félkörívű formavilágát.

Mint korábban írtuk, a rendházfőnök a pontifex.ro portálnak részletezte a munkálatok menetét.

Elképzeléseik szerint

  • kivakolják az oltár sekrestyés részét, hogy alkalmas legyen a koncelebráló főpapok számára. Itt még szükség lesz egy elválasztásra, hogy helyet kapjon a technikai stáb legszükségesebb felszerelése is;
  • az oltár fölé emelkedő apostoli kereszt egyik szára elkorhadt, azt kicserélik;
  • a tetőzet faanyagát újrakezelik, a régi, korhadt színpadot lebontják, helyére újat építenek, illetve be is fedik azt;
  • a felújítást földmunkával és tereprendezéssel zárják.

A kivitelezést már elkezdték, erről fotókat is megosztottunk nemrég.

{K1}

A költségek 60 százaléka áll a ferences rendház rendelkezésére, amely a hívek adományából, a templomokban kitett perselyekből és pályázatból gyűlt össze.

Ebből kifizettük az előleget. Reméljük, hogy a hiányzó 39,23 százalék is meglesz. Köszönünk szépen minden eddigi nagylelkű adományt!

– írták a rendházfőnök a közösségi oldalán.

• Forrás: Csíksomlyó–kegyhely/Facebook

A Hármashalom oltár eredeti tervét egyébként P. Bartók Albert ferences atya gondolta ki, a kivitelezési technikai tervet pedig Makovecz Imre budapesti műépítész készítette el, a megvalósításába a helyi Bogos Ernő műépítész is besegített, az oltár végül 1996-ban készült el.