Marosvásárhelyen kapott új esélyt az életre egy súlyosan szívbeteg zilahi fiatal

Antal Erika 2019. április 19., 22:45

Közel ötórás beavatkozást követően kapta meg a marosvásárhelyi szívsebészeti klinikán egy 24 éves zilahi fiatal egy 39 éves nagybányai, balesetben elhunyt férfi szívét pénteken. Idén ez volt a második ilyen jellegű életmentő beavatkozás az országban.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Horațiu Suciu szívsebész, az átültetést végző orvoscsapat irányítója a péntek délutáni műtétet követően a sajtónak elmondta, hogy a beavatkozás jól sikerült,

a szerv éppen időben érkezett ahhoz, hogy megmentse a fiatal, súlyosan szívbeteg férfi életét.

A zilahi páciens egy éve került be a marosvásárhelyi kórház szívgyógyászatára, kétszer kellett újjáéleszteni, legutóbb már az intenzív osztályon kezelték, kevés esélye volt az életben maradásra.

A műtét alatt a szívsebészeten tartózkodott a beteg férfi családja is. Elmondták, Angliában dolgozott, amikor rosszul kezdte érezni magát, lábdagadásra, fáradékonyságra panaszkodva ment orvoshoz, de csak itthon szembesült azzal, hogy milyen nagy a baj. A család húsvéti ajándéknak tekinti az új szívet, amely megmentette az életét.  

Az idén ez volt a második szívátültetés Romániában

– mondta Horațiu Suciu. A szívsebész szerint „nem normális állapot”, hogy ennyi idő alatt mindössze kettőt végezzenek. Ez azzal magyarázható, hogy nagyon kevés a donor. Ezen kellene elsősorban változtatni – hangsúlyozta Suciu. 

A péntek délután átültetett szív Nagybányáról érkezett. Egy 39 éves férfitól származik, aki balesetet szenvedett, mikor lezuhant egy magaslatról, és az életét nem tudták megmenteni, a családja azonban felajánlotta a szerveit. A szívét, a tüdejét és a veséjét azonnal eltávolították. A szív péntek délután mentőhelikopterrel érkezett Marosvásárhelyre, a vesét Kolozsvárra, a tüdőt pedig az Eurotransplant központba szállították.