Megint kérheti a bírságolást Tanasă

Kovács Attila 2019. április 19., 11:54

A Marosvásárhelyi Ítélőtábla két perben is megváltoztatta a Méltóságért Európában Polgári Egyesület elöljárók bírságolására vonatkozó kéréseit elutasító elsőfokú bírósági ítéleteket, és a szervezet számára kedvező döntéseket hozott.

Leragasztott parkolási tábla. A magyar feliratok voltak elöl, ez volt a kifogás Fotó: Gábos Albin

A legnagyobb visszhangot nemrég a korondi polgármesterre kirótt jelentős összegű pénzbírság, illetve késedelmi kamat kifizetésének kötelezettségéről hozott ítélet keltette, de ezt követte a héten egy másik, a csíkszeredai polgármestert érintő határozat is.

Az ADEC tavaly májusban azt kérte a bíróságtól, hogy kötelezze Ráduly Róbert Kálmánt az országos bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő összeg kifizetésére minden nap késlekedésért, mert szerintük a polgármester nem hajtott végre maradéktalanul egy 2017-ben hozott jogerős bírósági ítéletet. Az említett végzés szerint, amely szintén az egyesület kezdeményezésére született, Csíkszeredában az összes olyan forgalmi táblán, amelyen a magyar megnevezések szerepeltek elöl és utánuk a románok, meg kellett változtatni a nyelvi sorrendet.

Ezt az ítéletet végrehajtották, viszont az ADEC azt hozta fel indoklásként a pénzbírság megállapítása érdekében benyújtott keresetében, hogy a nem működő fizetős parkolási övezetet jelző táblák nyelvi sorrendje változatlan maradt. A kereset benyújtása után

a fizetős parkolási övezetet jelző táblák feliratait leragasztották.

A Hargita Megyei Törvényszék idén januárban elfogadta az alperes által emelt kifogást, miszerint Dan Tanasă nem képviselheti jogszerűen az egyesületet, az ADEC pedig nem teljesítette az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó törvényes feltételeket, és emiatt elutasította az egyesület kérését. Tanasă fellebbezett, és kedden a Marosvásárhelyi Ítélőtábla ezt elfogadta.

{A}

A határozat szerint az elsőfokú bírósági ítéletet semmissé nyilvánították, és az ügycsomót visszaküldték újratárgyalásra a Hargita Megyei Törvényszékre. Így az ADEC bírságolásra és késedelmi kamatok megállapítására vonatkozó követeléséről újabb elsőfokú ítéletet kell hoznia a bíróságnak. Mivel a korábbi ítélet jogerőre emelkedése után kilenc hónap telt el a bírságolás érdekében benyújtott keresetlevél iktatásáig és a parkolási táblák feliratainak eltakarásáig, az egyesület által kért pénzbírság és késedelmi kamat erre az időszakra vonatkozhat.