Kommunista üzenethordozóból nagypénteki emlékkereszt

Tamás Attila 2019. április 19., 13:29

Kereken huszonöt éve, nagypénteken állították fel Csíkszereda központjában azt a nagyméretű keresztet, amely a kommunizmus üzenetét hordozó egykori vasszerkezet elemeit is magában foglalja. A nagypénteki emlékkereszt történetét elevenítjük fel.

Felirat jelzi, hogy mikor állították a keresztet Fotó: Gábos Albin

Bizonyára már kevesen emlékeznek, hogy negyedszázada, nagypénteken állították fel a Temesvári sugárút és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében lévő zöldszigeten azt a nagyméretű keresztet, amely

az egykori csíkszeredai főutca keresztjeinek hivatott emléket állítani, amelyek a kommunizmusban a város átépítésének estek áldozatául.

„A néhai Borbély Gábor főesperessége idején, az 1980-as évek elején Csíkszereda főutcájának átalakítása közben egy kotrógépes sírva vitte be a Szent Kereszt Plébániára az egyik régi, utcai keresztet, mondván, hogy csak ezt tudta megmenteni, mert a többit a kommunisták a szemétre vitették. Az esperes azt mondta, ne búsuljon, mert legalább egyet megmentett. Ez a régi, födeles fakereszt máig is a Szent Kereszt Plébániatemplom kapubejáratánál áll” – elevenítette fel a központi keresztállítás előzményeit a csíkszeredai Szekeres Adorján egykori városházi sajtóreferens, kabinetvezető. Mint elmondta, ezeknek a kereszteknek szeretett volna emléket állítani.

A kereszt Csíkszereda központjában áll, immár huszonöt éve Fotó: Gábos Albin

„Annak idején létezett egy monumentális – mondhatni tömbházméretű – üveg és acélszerkezetű keresztterv, amelyet Nagy Ödön képzőművész készített, és ami pénz és akarat hiányában nem valósulhatott meg.

Ekkor fogalmazódott meg bennem az ötlet, hogy készítsünk egy úgymond »Istenfia-kompatibilis« keresztet, vagyis egy akkorát, ami méretarányaiban Jézus keresztjének felel meg

– emlékezett vissza az ötletgazda. Mint részletezte, a mostani kereszt helyén egy négyszögű zártszelvény-szerkezet állt, amelyen 1989. december 22-éig egy tábla volt „Ceauseșcu eroism, România comunism!” felirattal.

A forradalom hevében a táblát leszerelték, a több mint két méter magas vasszerkezet viszont ott maradt. „Ezt bővítettük ki az egykori Hamerock építőipari cég igazgatójától kapott vassal, ami meg is határozta a kereszt formáját.

Napsütésben, évekkel ezelőtt. Archív Fotó: Forrás: Google Maps

Péter István adta a vasat, azt mondta: itt van, vigyétek, a bútorgyár igazgatója adta a deszkát, az építkezési vállalat igazgatója adta a betont, így sikerült átalakítani a kommunizmus üzenetét tartó szerkezetet a máig is álló keresztté

– fejtette ki az ötletgazda.

„Huszonöt éve, az éppen közeledő nagypéntek alkalmas időnek mutatkozott a kereszt felállítására, így aznap sikerült kivitelezni az emlék elhelyezését. András Lajos faragómester faragta bele az 1994-es évszámot és a nagypéntek feliratot.

Ez a kereszt a mai napig körmenetek, kikerülések egyik stációja is, így egy mindmáig élő történet

– avatott be a részletekbe Szekeres Adorján.

Fotón is megörökítették a keresztállítás pillanatát. Archív Fotó: Forrás: Szekeres Adorján

A kereszt megáldása ugyanazon év szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, a csíkszeredai Szent Kereszt Plébániatemplom búcsúünnepén történt meg Jakubinyi György érsek jelenlétében és áldásával.

„A néhai Borbély Gábor esperes egy nagy fehér lepedőt helyezett rá, úgymond sálszerűen, mivel az egész városban nem volt egy akkora méretű lepel, amivel az egészet le lehetett volna takarni. Az érsek akkor azt írta a város vendégkönyvébe, hogy

örömteli az a tény, miszerint egyházi és világi összefogás révén sikerült felállítani ezt a négy és fél méter magas keresztet Csíkszereda központjában.

Ezen a napon avatták fel és áldották meg ugyanakkor a Csíki Mozi homlokzatát díszítő mozaikot is, amelyben szintén megtalálható a kereszt motívuma” – idézte fel a kezdeményező. Tőle tudjuk ugyanakkor, hogy Márton Áron-szobrot is akartak állítani a kereszt szomszédságában, azonban végül az ő nevét viselő gimnázium udvarán, pár éve pedig Csíkszereda főterén állítottak végül szobrot a boldogemlékű püspöknek.

A keresztet mai napig karban tartja Szekeres Adorján Fotó: Gábos Albin

„Felmerült ugyanakkor annak a lehetősége is, hogy a háborús hősöknek is állítsunk emlékművet és a főtéri kereszt is legyen ennek része, azonban ez főként pénz hiányában nem valósulhatott meg. Évekkel később

Darvas Kozma József címzetes esperes, plébános erőfeszítéseinek és közbenjárásának köszönhetően sikerült felállítani a csíkszeredai Millenniumi templom udvarán a világháborús emlékművet, amely már teljes egészében a plébános érdeme

– fejtette ki Szekeres Adorján.

{A}