Hatékonyabb lehet ezentúl a medveproblémák megelőzése

Gergely Imre 2019. április 18., 20:36

A vadkárok, elsősorban a medvék által okozott problémák megelőzéséhez járulhat hozzá, ha a megyei önkormányzatok egy sürgősségi kilövési vagy vadáthelyezési engedély esetében előfinanszírozhatják a járulékos költségeket. 

Mezei János üdvözli az RMDSZ által benyújtott törvénymódosításokat, amelyekhez az MPP is hozzájárult

A módosítás szerint a kilövés vagy áthelyezés költségeit kifizethetik a megyei önkormányzatok, és ezt utóbb visszakapják a szaktárcával kötött szerződés értelmében.

Ez felgyorsíthatja, hatékonyabbá teheti az ilyenkor szükséges intézkedéseket. 

Mezei János üdvözli, hogy az RMDSZ módosító javaslatai közé bekerült ez az elem is, amely az MPP által a székelyföldi medveprobléma megoldására kidolgozott javaslatcsomagban áll. Mezei gyergyószentmiklósi sajtótájékoztatóján kifejtette, az MPP konkrét intézkedés-javaslatot dolgozott ki tavaly, amit Hargita Megye Tanácsának figyelmébe ajánlottak és Grațiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszternek is átadtak. Ennek egyik pontját tartalmazza a szenátus által hétfőn elfogadott kormányrendelet.

{A}

„Ismét hatékonynak bizonyult az MPP sarkantyú-szerepe, bár csak részben emelte be javaslatainkat a RMDSZ a törvénymódosító tervezetbe. Az előírások főként a kártalanításra vonatkoznak, az MPP javaslatcsomagja viszont a kár megelőzésére irányoz elő intézkedéseket” – fogalmazott Mezei. Hozzátette,

az MPP szerint biztonságos medveparkok létrehozása lenne a megoldás.

A veszélyes egyedeket ilyen, több ezer hektáros, körbekerített, kamerákkal felszerelt területeken kellene elhelyezni, ahol nem kerülhetnének kapcsolatba az emberrel.