Magyar Filmnapok: hat neves alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Csíki Moziban április végén

Iszlai Katalin 2019. április 18., 19:00

A magyar film napja alkalmából Csíkszeredában is Magyar Filmnapokat szerveznek, a kétnapos eseményen hat neves alkotást tekinthetnek meg az érdeklődők a Csíki Moziban. Április 29-én három újabb, 30-án pedig három régebbi, felújított és digitalizált filmet vetítenek. 

Tóth László és Ráduly Róbert Kálmán Fotó: Gábos Albin

Hat híres magyar filmet tekinthetnek meg a csíkszeredaiak április végén a Csíki Moziban megszervezendő Magyar Filmnapok alkalmával. A kétnapos rendezvény részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be csütörtökön a szervező intézmények vezetői, Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője, illetve Ráduly Róbert Kálmán, a hargitai megyeszékhely polgármestere.

{A}

Kárpát-medencei filmtér

Mint Tóth László felelevenítette,

a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére tavaly óta április 30-án ünneplik a magyar film napját annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezte A Táncz című alkotást.

Tavaly csak Magyarországon szerveztek eseményeket a jeles nap kapcsán, idén azonban úgy döntöttek, hogy Kárpát-medence-szerte tartanak vetítéseket. A főkonzul kiemelte: fontosnak tartják, hogy a hivatalos ügyek mellett a város kulturális életébe is bekapcsolódjon a főkonzulátus, ennek érdekében vették fel a kapcsolatot a csíkszeredai önkormányzattal a magyar film napja kapcsán. Hozzátette:

az utóbbi időszakban jelentős fejlődésen ment át a magyar filmipar, számos alkotást méltattak rangos díjakkal, ezekből láthatnak néhányat a nézők Csíkszeredában április 29-30. között.

Arról, hogy miért lett kétnapos a rendezvény, Ráduly Róbert Kálmán polgármester beszélt a csütörtöki találkozón. Elmondása szerint olyan széles volt a kínálat a választható filmek esetében, hogy végül úgy döntöttek, többet is levetítenek: az első nap három újabb, a másodikon pedig három régebbi, felújított és digitalizált alkotást láthatnak a nézők.

Fotó: Gábos Albin

Hat neves alkotás

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közreműködésével, illetve a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával megvalósított esemény programjában mindenki találhat kedvére valót.

Április 29-én, hétfőn 16 órakor kezdődik az első vetítés, az érdeklődők az Utóélet című, 2014-es filmdrámát tekinthetik meg, amelynek írója és rendezője Zomborácz Virág. Ezt követően 18 órától Goda Krisztina Veszettek című 2015-ös filmjét vetítik, 20.15-től pedig A hentes, a kurva és a félszemű című filmdrámát lehet figyelemmel kísérni. Utóbbit Szász János rendezte, a 2017-es alkotás pedig igaz történet alapján készült.

Kedden, április 30-án szintén 16 órakor kezdődik a program, elsőként Török Ferenc 2001-es Moszkva tér című alkotását tekinthetik meg a nézők, majd 18 órától Az én XX. századom című, 1989-es játékfilmet vetítik Enyedi Ildikó rendezésében. A rendezvény zárásaként 20 órától a Két félidő a pokolban című 1961-es filmet láthatják a nézők, a magyar háborús filmdráma rendezője Fábri Zoltán.

A polgármester szerint utóbbi csak látszólag szól a sportról, pontosabban a labdarúgásról, hiszen valójában ennél sokkal mélyebb, ma is aktuális üzeneteket hordoz.

A szervezők arra is kitértek, hogy a filmek angol felirattal lesznek ellátva, továbbá egy vetítésre a teljes jegy 15 lejbe kerül, a kedvezményes belépő pedig 12 lejbe gyerekek, diákok és nyugdíjasok részére.