Bőséges a kínálat a székelyföldi piacokon húsvét előtt

Székelyhon 2019. április 18., 13:43

Friss spenót, ropogós saláta, enyhén csípős retek és annál csípősebb zöldhagyma várja ezekben a napokban a piacokra érkezőket. Idényzöldségek ideje van, ezek zömét helyben vagy a települések közelében termesztették, de külföldről, távolabbról hozott is van.

Fotó: Gábos Albin

Széles kínálat várja a húsvéti bevásárlás előtt állókat a csíkszeredai napi piacon, ahol sem idényzöldségből, sem mást termékből nincs hiány. Retekből többfajtát is láthattunk szerdai terepszemlénk során, áruk kötésenként 2 lej körül mozog, akárcsak a zöldhagymáé.

{A}

A paradicsom és a paprika értelemszerűen már jóval drágább, előbbinek 15–20 lejbe, utóbbinak 12–17 lejbe kerül kilója.

A vörös- és lila hagyma kilogrammja 5–6 lej, a sárgarépáé ugyanennyi, a zelleré 7 lej, a burgonyáé pedig 3 lej. Eperhalmok sokasága is várja a vásárlókat, ennek kilója 15 lej, de szőlőt is vásárolhatunk 7,50 lejért, vagy többféle almát 3 lej körüli áron. A dióbél kilogrammjáért 25–30 lejt kérnek.

Fotó: Gábos Albin

A csíkszeredai piaccsarnok asztalain a szokásos változatosság helyett most kizárólag bárányhúst árulnak, 25 lej körüli áron, a friss házi tojás darabjáért pedig 70 banit kérnek.

Székelyudvarhelyen a napi piacon csak kedden van igazi felhozatal, más napokon inkább a viszonteladók kínálják a portékát. Gyergyószentmiklóson hagyományosan szombatonként van piac. Jó tudni, hogy a héten,

nagyszombaton hagyományos termékek húsvéti vásárát rendezik a zöldségpiacon, ahol minden beszerezhető lesz, ami a környékbeli gazdák, gazdasszonyok, kistermelők, kézművesek keze alól kikerül és helye van a húsvéti asztalon.

Fotó: Gábos Albin

Bőséges a felhozatal

Marosvásárhelyen öt napi piac működik, szerdán és szombaton van a legtöbb árus az asztaloknál. Árak szempontjából a legjobb a nagy piac, de vele vetekszik a kövesdombi és a Gyémánt piac is. A legdrágábbnak a volt November 7. negyedbelit tartják, ami talán azért van, mert itt az átlagosnál kevesebb az árus, szinte mindig vannak üres asztalok. Szerdán reggel a kövesdombi napi piacon igen nagy volt a felhozatal. Öt-hat retket mérettől függően 1,5–2 lej közötti áron kínálták, a zöldhagyma kötése 1,5–2 lej. Mindkét idényzöldség esetében a zöldje árulkodik arról, hogy mennyire friss. A nagyobb fej salátákért 2 lejt kértek, ezekből volt hagyományos és fodros levelű is, utóbbi a salátákba ízletesebb, és hosszabban marad friss. A spenót kilogrammja 5–7 lej között volt. Többen árultak a Nyárád mentéről származó leveszöldséget, a megfelelően tárolt tavalyi murok kilója 5–6 lej volt, a petrezselyemé 10–18 lej (utóbbiból a legdrágábbnak már zöldje is volt), a zeller darabja pedig 4–5 lej. Az árusok szerint a hétvégén várható nagyobb tömeg a piacon, hiszen sokan eljönnek a friss tulipánért, nárciszért, és akkor már

a zöldséget is tőlük, nem a nagyáruházból vásárolják meg.

Fotó: Haáz Vince

Van, aki előre megtisztított és félbevágott leveszöldséget keres, annak adagja 5 lej, a házi tojás darabját 50 baniért adták. A házi laska is kelendő ezekben a napokban, 7 lej egy negyed kilogrammnyi. Több asztalnál lehetett dióbelet találni, van, ahol fél kilogramm 20 lej, máshol kilogrammjáért 25 lejt kértek. Egy helyen láttunk darált diót is, ebből egy nagyobbacska doboz, 30 dkg 20 lejbe került.

Fotó: Haáz Vince

Háztájról veszik a bárányt

Friss retek és zöldhagyma halmai uralják a sepsiszentgyörgyi napi piacot, az idényzöldségből a legnagyobb a felhozatal, az árak pedig eléggé egységesek: egy kötés retek 2–2,50 lej, a friss hagyma ugyanennyi.

A retek kilója egyébként 6–8 lej, a paradicsomé 10–12 lej, a fehér- és lila hagymáé 5–7 lej.

Megjelent a friss spenót is, ennek kilójáért 10 lejt kérnek. A tavalyi sárgarépa kilogrammját 5 lejért mérik, a burgonya kilója 3 lej. Szintén 3 lej egy kiló alma, illetve 8 lejért szőlőt is lehet venni. Az eper fél kilogrammos kiszerelésben, műanyag dobozban kapható 8 lejért. Árulnak még savanyú káposztát 7–8 lejért, valamint káposztalevet 5 lejért. A dióbelet fél kilogrammonként csomagolják, és 30–40 lejért adják.

Fotó: Haáz Vince

A házi tojás a piacon 1 lej, ám aki elviszi háztól, 70–80 baniért megkapja.

A piacon szerdán még nem árusítottak bárányt, a tapasztalatok szerint pénteken jelennek meg az árusok. Egyébként Háromszéken általában háztájról szerzik be az emberek a húsvéti bárányt, mindenkinek megvan a „forrása”, ha egy-két állatot adnak el a gazdák, afelett szemet hunynak a hatóságok. Értesülésünk szerint 20 lej a bárányhús kilója. A családok a 10 kilogrammos, tehát kisebb bárányokat keresik, de gyakori, hogy csak egy felet vagy egy negyedet vesznek.

Fotó: Haáz Vince