Korondi óriásbírság: a büntetés összegét is felülmúlja az összefogás?

Székelyhon 2019. április 18., 12:57

Egyelőre Udvarhelyszéken döntöttek arról, hogy gyűjtést szerveznek a korondi polgármester bírságának kifizetésére, de a községben EP-kampánykörutazó Vincze Lóránt európai szintű gyűjtést is meglebegtetett.

Fotó: Beliczay László

Sajtónyilvános megbeszélést tartottak a korondi községházán a polgármester óriási büntetése kapcsán, ahol Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ-elnök bejelentette, szolidaritási alap létrehozásáról döntöttek szerdán az udvarhelyszéki polgármesterek találkozóján, és

gyűjtést szerveznek a korondi polgármester bírságának kifizetésére.

„A korondi, gyergyóremetei, székelykeresztúri ügyek esetében nem beszélhetünk 21. századi európai normalitásról. visszarendeződési kísérlet zajlik, olyan eszközökkel támadnak, amelyeket a romániai magyar közösség nem tud kivédeni. Elfogadhatatlan, hogy az igazságszolgáltatás nem vesz figyelembe nyilvánvaló bizonyítékokat, összemos ügyeket, és példátlan bírságot ró ki” – fogalmazott az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke.

Vincze Lóránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje szerint ilyen esetekben a közéleti vezetőknek hármas feladata van: szolidaritás, nyilvánosság és szabályozás. „A FUEN-ben (az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójában, amelyet Vincze Lóránt elnököl – szerk. megj.) azt tervezzük, hogy

ha véglegessé válik a döntés, európai szintű gyűjtést is szervezünk a bírság kifizetésére.

Másrészt ezekről az ügyekről beszélni kell nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is: elfogadhatatlan a kettős mérce, a nemlétező törvények alapján történő bírságolás, a magyar nyelv és szimbólumaink használatának korlátozása, a meglévő jogok elvétele” – fogalmazott az EP-képviselőjelölt.

{A}

Antal Lóránt RMDSZ-es szenátor szerint ez a bírósági döntés anyanyelvünk szabad használatának tiltásáról szól. Azt ígérte, hogy az RMDSZ frakciójában meg fogják tenni a szükséges módosító indítványokat ahhoz, hogy világos, átlátható keretet teremtsenek a hasonló, önkormányzati vezetőket sújtó bírságok esetére.

Fotó: Beliczay László

A Községháza felirat miatt közel százezer euróra büntetett Katona Mihály korondi polgármester, a magyar nyelvű helyi lap kiadása miatt a diszkriminációellenes tanács által elmarasztalt gyergyóremetei polgármester, Laczkó-Albert Elemér, illetve a többek között a Városháza felirat miatti perben ítéletre váró Rafai Emil székelykeresztúri polgármester egyetértett abban: ezek

összehangolt támadások, amelyek célja a fejlődés visszafogása,

a lendület megtörése és a magyar közösség vezetőinek elbizonytalanítása. Abban is egyetértettek, hogy ezek a kísérletek nem fognak sikerrel járni, hiszen mindannyian érzik, hogy a közösség mögöttük áll, szolidáris velük.

A gyűjtés adatai

A korondi polgármesterre kirótt bírság kifizetésére szánt pénzbeli felajánlásokat a Novum Forum Siculorum Egyesület kizárólagosan erre a célra nyitott és elkülönített bankszámláinak egyikére kérik.
Egyesület neve: ASOCIAȚIA NOVUM FORUM SICULORUM EGYESÜLET
Adószám: 39329492
Számlavezető pénzintézet (románul): Banca Transilvania sucursala Târgu Mureș
Lejes bankszámla: RO24 BTRL RONC RT04 4391 4002
Eurós bankszámla: RO98 BTRL EURC RT04 4391 4001
Forintos bankszámla: RO14 BTRL HUFC RT04 4391 4001
SWIFT kód: BTRLRO22
Az adomány utalásakor kérik feltüntetni a megjegyzés (mențiune) résznél, hogy: Donaţie.