Ezúttal a Hargita megyei Vöröskeresztet támadja Dan Tanasă

Gergely Imre 2019. április 18., 12:06

A székelyföldi közintézmények elleni perek mellett ezúttal egy nemzetközi civil szervezet, a Vöröskereszt Hargita megyei fiókja került Dan Tanasă figyelmének középpontjába.

A Vöröskereszt csíkszeredai székhelye, ahol együtt dolgoznak magyarok és románok Fotó: Gábos Albin

A feljelentéseiről elhíresült férfi, a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) vezetője azt állítja, hogy a Vöröskereszt Hargita megyei szervezete az RMDSZ politikáját követi. Erre két fő „érve” van:

magyar nemzetiségűek vezetik azt, és nem tűzték ki a megyei székhelyre a román trikolórt.

A blogger problémái

Blogbejegyzésében Tanasă problémának találja, hogy a Vöröskereszt Hargita megyei szervezetének élén két magyar áll, Zsigmond Éva igazgató és Kocsis Erika elnök személyében.

Tanasă szerint románok nem kerülhetnek a vezetésbe, mert a civil szervezet egy olyan megyében működik, amelyet az RMDSZ vezet.

Emiatt szerinte a vezetőséget teljes egészében magyarok alkotják. Tanasă további fájdalma, hogy a megyei szervezet Facebook-oldalán a közlemények először magyar nyelven szerepelnek, és csak utána románul. Tehát nem elég az, ha kétnyelvűek egy 80 százalékban magyarok lakta megyében működő szervezet közleményei és egyéb tájékoztató szövegei.

Az is baj számára, hogy elfogytak a szervezet román nyelven kiadott szórólapjai.

És ami még súlyosabb probléma a blogger szerint: a megyei szervezet csíkszeredai székházán nincs olyan tábla, amely az állam nyelvén jelezné az intézmény nevét, továbbá az ország zászlaja sincs kitűzve. Egyébként az épületen semmilyen tábla, illetve zászló nincs kifüggesztve.

{A}

Cáfol a civil szervezet

Közleményben cáfolja Dan Tanasă állításait a Vöröskereszt. Ebből kiderül, hogy a megyei szervezetet nem egy vagy két ember vezeti, hanem egy 11 fős vezetőtanács. Zsigmond Éva ügyvivőként tagja a vezetésnek.

A vezetőtanács egyik alelnöke Vasile Micu, és a tagok közül további négy személy szintén román nemzetiségű, vagyis a vezetőség csaknem fele.

A Vöröskereszt Hargita megyei szervezetének vezetői a Facebook-oldalukon közzétett közleményben elhatárolódnak attól az állítástól, hogy bármilyen politikai szervezet befolyása alatt állnának, és a további hamis vádakat szintén elutasítják. Zsigmond Éva megyei igazgató megkeresésünkre válaszolva leszögezte:

Dan Tanasă újabb támadása nem a Vöröskeresztről szól, nem a szervezet tevékenységét támadja, hanem egyértelműen politikai célzatú kijelentések szerepelnek benne.

Elutasítja a vádakat, de nem fűz hozzájuk egyéb kommentárt, mert a Vöröskereszt tisztségviselőjeként tartja magát a nemzetközi szervezet alapelveihez. Ezek közül az egyiket szó szerint idézi:

Annak érdekében, hogy a Vöröskereszt továbbra is élvezze mindenki bizalmát, ellenségeskedések során a mozgalom nem állhat egyik oldalra sem, és sohasem folytathat politikai, faji, vallási, illetve ideológiai természetű vitákat.

Az igazgató álláspontját megerősítette Vasile Micu alelnök is, aki szerint méltatlanok a szervezet elleni támadások. Hozzátette, a megyei szervezetben mindig is együtt dolgoztak a román és magyar nemzetiségű önkéntesek, és sosem volt semmilyen probléma abból, hogy ki milyen nyelvet beszél.