Lezuhant, elájult, majd hegyimentők hozták ki a Vargyas-szorosból a fiatalt

Fülöp-Székely Botond 2019. április 18., 10:12

A hátát fájlalta, illetve vállficamot és csuklótörést is szenvedett az a tizennyolc éves fiatal, aki szerdán délután felszerelés nélkül próbált felmászni egy sziklára a Vargyas-szorosban. A több métert zuhanó áldozatot végül a szentegyházi és udvarhelyi hegyimentők hordágyon vitték ki a szorosból.

Fotó: A szentegyházi hegyimentők Facebook-oldala

A Hargita megyei hegyimentő közszolgálattól szerdán délután hatkor értesítették a szentegyházi és székelyudvarhely alakulatokat arról, hogy baleset történt a Vargyas-szorosban – tudtuk meg Szőcs Tibortól, a szentegyházi csapat vezetőjétől. Mint mondta, ők elsőként, nagyjából egy óra alatt értek ki a Csala tornya elnevezésű sziklához, amelyről a családjával kiránduló, tizennyolc éves magyarországi fiatal leesett. Kiderült, hogy az áldozat mindenféle felszerelés nélkül mászott fel a sziklára, és

lefelé jövet megcsúszhatott, majd több métert zuhant a mélybe, ahol elájult.

Fotó: A szentegyházi hegyimentők Facebook-oldala

A hegyimentők megérkezésekor már eszméleténél volt a fiatal, akinek a háta és a könyöke sérült meg, ugyanakkor a válla kificamodott és a csuklója eltört. A közszolgálat tagjai elsősegélyben részesítették az áldozatot, és – tekintettel arra, hogy nagyon fázott – hőszigetelő fóliába, pokrócba csavarták, majd hordágyra fektették, illetve elindultak a szoros Vargyas felőli kijáratához. Nagyjából este fél kilenckor érték el úti céljukat, ahol egy mentőautó várt rájuk.

Fotó: A szentegyházi hegyimentők Facebook-oldala

Szőcs Tibor szerint viszonylag szerencsésnek mondható az áldozat, hiszen akár tragédia is történhetett volna. Éppen ezért óva int mindenkit attól, hogy felszerelések és megfelelő szaktudás nélkül próbáljon sziklát mászni.

Mint egy szemtanú portálunknak jelezte, sétálni indultak a Vargyas-szorosba, a visszaúton pedig a később bajba jutott társuk lemaradt, majd elgondolkodva rövidíteni akart az erdei úton, eközben csúszott meg és zuhant le a mélybe. A szemtanú állítása szerint sziklamászásról szó sem volt.

Fotó: A szentegyházi hegyimentők Facebook-oldala

{A}