Sepsiszentgyörgyön hívták fel az EU figyelmét a kisebbségi jogokra

Bíró Blanka 2019. április 17., 20:36

Flashmobot szervezett szerdán Sepsiszentgyörgy központjában a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) és az Európai Nemzetiségek Ifjúsági Szervezete (YEN). Arra hívták fel a figyelmet, hogy Romániában csorbulnak az etnikai kisebbségi jogok, folyamatos támadások érik a magyar kisebbséget.

Fotó: Kocsis B. János

A villámcsődületen tizennégy országból, huszonhárom kisebbség részéről, közel ötven fiatal vett részt. A fiatalok a múlt héten érkeztek Sepsiszentgyörgyre, a kisebbségek helyzetéről beszélgettek, tájékoztatták őket a romániai jogsértésekről, majd úgy döntöttek felhívják a figyelmet arra, hogy Európában szükség van egy kisebbségvédelmi törvényre – részletezte Oltean Csongor, a MIÉRT elnöke.

{A}

Felidézte, hogy Brassó Megye Tanácsát egy feljelentés nyomán arra kötelezte alapfokon a bíróság, hogy távolítsa el a megyehatárról a magyar feliratot.

{K1}

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke rámutatott, Romániában többféleképpen értelmezhetők a többnyelvűségre, szimbólumhasználatra vonatkozó törvények, ezért folyamatosan bírósági perek indulnak az önkormányzati vezetők ellen a többnyelvű feliratok, a szimbólumok miatt.

Oda jutottunk, hogy Romániában a megélhetési feljelentő egy szakma lett. Ezért is fontos, hogy legyen európai kisebbségvédelmi törvény, ne kizárólag a nemzeti kormányok hatáskörében legyenek a kisebbségi kérdések

– mondta Grüman.

Fotó: Kocsis B. János

„Az idei célkitűzéseink között szerepel a kisebbségekből származó fiatalok bátorítása az aktív politikai részvételre helyi, regionális, nemzeti vagy akár európai szinten. A mottónk: »Az én kisebbségem – Az én szavam«” – fogalmazott Giuanna Beeli, az Európai Nemzetiségek Ifjúsági szervezete (YEN) elnöke. Hozzátette: „Ha a kisebbségek is teljes mértékben részt vehetnek a döntéshozatalban, közelebb kerülünk egy olyan ideális Európához, amely elfogadja az alapvető emberi jogokat és mentesül a diszkriminációtól.”

Fotó: Kocsis B. János