Egyre jobban körvonalazódnak a pápalátogatás részletei

Barabás Hajnal 2019. április 17., 18:27

Közel ezer önkéntesre van szükség a szervezők becslése szerint a csíksomlyói pápalátogatás gördülékeny lebonyolításához. Aki segítene a rendezvény ideje alatt, az április végéig jelentkezhet a pontifex.ro oldalon. Ugyanakkor nemsokára lezárul a pápai szentmisére a regisztráció.

Urbán Erik és Péterfi Attila Csongor Fotó: Gábos Albin

Ferenc pápa csíksomlyói látogatásának helyi szervezőbizottsága szerdán sajtótájékoztatón ismertette a fontosabb tudnivalókat a rendkívüli eseménnyel kapcsolatban. Ezentúl heti rendszerességgel tájékoztatnak azokról a tudnivalókról, amelyeket véglegesítettek. Jelenleg több kérdés is megoldásra vár, például a csíkszeredai forgalom korlátozása, illetve arról is zajlik még az egyeztetés, hogy milyen formában fordítják majd le a Szentatya olasz nyelvű prédikációját.

{A}

A pápai szentmisén való részvételre eddig több mint 100 ezren regisztráltak.

A pontifex.ro oldalon április 22-éig, húsvéthétfőig regisztrálhatnak azok, akik még nem tették meg. Csont Ede plébános, a helyi szervezőbizottság tagja fontosnak tartotta kiemelni, hogy

az övezetekbe való beosztáskor a csoportokat részesítik előnyben, ők foglalhatják el a nyeregben a Hármashalom oltárhoz közel eső helyeket.

Számukra a belépőket a plébániákon, püspökségeken keresztül juttatják el, ezek nem lesznek névre szólóak.

Az egyénileg regisztrálók névre szóló jegyet kapnak

emailen keresztül, amelyet kinyomtatva, a személyi igazolvánnyal együtt kell majd felmutatni. Azok is részt vehetnek a nyeregben lévő szentmisén, akik nem regisztráltak, azonban lényegesen távolabbról követhetik a liturgiát, mint az előre bejelentkezett zarándokok.

Fotó: Gábos Albin

Érdekességként azt is elmondták, hogy megközelítőleg 30 ezren gyalogosan zarándokolnak Csíksomlyóra, Ferenc pápa szentmiséjére. A fogyatékkal élők, mozgáskorlátozottak számára külön szektort alakítanak ki a csíksomlyói kegytemplom közelében, a Jakab Antal Ház parkolójában, ahol több kivetítőn keresztül követhetik a liturgiát. Szállításukról, szintén előzetes regisztráció alapján többek között a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete, valamint a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodik. Várhatóan

kivetítőket helyeznek el a város központjában is,

hogy aki nem tud kimenni a nyeregbe, onnan is láthassa a szentmisét. Egyébként a főtéren és Csíkszereda más pontjain 18–20 információs pontot létesítenek a zarándokok tájékoztatására.

A liturgiáról

Urbán Erik ferences szerzetes, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója a szervezőbizottság tagjaként a liturgiáról beszélt.

A pápalátogatás eseményét nyitó ünnepi szentmiséket a városban lévő római katolikus templomokban május 31-én, pénteken, a Szentatya látogatását megelőző napon 19 órától tartják.

Ezt követően virrasztás következik a csíksomlyói kegytemplomban, ezzel párhuzamosan éjszakára minden templom nyitva tartja kapuit a városban. Június elsején, szombaton már reggel 6 órától elkezdődik a szentmisére való hangolódás, különböző imádságokkal, lelki gyakorlatokkal.

A Ferenc pápa által celebrált szentmise a program szerint 11 óra 30 perckor kezdődik.

Fotó: Gábos Albin

A gyóntatást a szentmise előtt kell elvégezni. Áldoztatás viszont a mise rendje szerint lesz, több áldoztató ponton. Az eseményre 300 pap regisztrált, közülük többen áldoztatnak is majd. A liturgián az énekek, imádságok és könyörgések magyarul is elhangzanak, de lesznek román és latin nyelvű liturgikus részek is, amelyek a szervezők által biztosított műsorfüzetben több nyelven lesznek elérhetők. Ferenc pápa prédikációja olasz nyelven hangzik majd el, más nyelvekre való lefordításának mikéntjéről még folynak az egyeztetések.

Egyedi miseruha

Érdekességként azt is megtudtuk, hogy Ferenc pápa egyedi miseruhát fog viselni, amelyet a szatmárnémeti Sabău-Trifu Cristina egyházművész tervezett, és ő is készíti el. Rajta lesz a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, illetve a hátoldalán a romániai pápalátogatás logója a Járjunk együtt…! mottóval. A misén résztvevő 60 püspök számára is erre az alkalomra készülnek új kazulák (miseruhák), négy diakónus számára pedig új dalmatikák a Szentatya miseruhájához hasonló mintákkal. A misét koncelebráló papok pedig stólákat kapnak ezzel a mintázattal. Ez utóbbi liturgikus ruhadarabokat egy szentléleki varrodában készítik el.

Szükség van az önkéntesekre

Csobot Györgydeák Szabolcs önkéntes koordinátor elmondta, sok önkéntesre van még szükség – többek között a szektorok, valamint a parkolók felügyeletéhez, illetve az információs pontoknál is jól jönnek a szolgálatot teljesítők.

Csobot Györgydeák Szabolcs Fotó: Gábos Albin

Eddig több egyházi és civil szervezet jelezte, hogy önkénteseket biztosít a rendezvényre, többek között a Máltai Szeretetszolgálat, a Gyulafehérvári Caritas, a Romániai Magyar Cserkészszövetség. Eddig összesen 520 önkéntest regisztráltak, legtöbben Csíkszeredából és környékéről jelentkeztek, azonban érkeznek Magyarországról, Bukarestből, Nagyváradról, Szatmárnémetiből is szép számban.

A legidősebb önkéntes elmúlt 70 éves. Aki önkéntesnek jelentkezne, az a pontifex.ro oldalon keresztül teheti meg, legkésőbb április végéig.

Önkéntesnek jelentkezhet az, aki betöltötte 16. életévét, ugyanakkor egészségi állapota is megfelelő ehhez a feladathoz

– emelte ki a feltételeket a koordinátor, hozzátéve, hogy fiatalokat és időseket, nőket és férfiakat egyaránt várnak a szolgálatteljesítésre. „Úgy vélem, aki önkéntességet vállal, mélyebb spirituális élménnyel gazdagodhat ezen a történelmi jelentőségű eseményen” – jegyezte meg. A Facebookon is létrehoztak egy oldalt, Ferenc pápa Csíksomlyón – Légy önkéntes névvel, ahol szintén hasznos információkat osztanak meg az érdeklődőkkel.