A kereskedelmi kétnyelvűségért indítanak székelyföldi kampányt

Bíró Blanka 2019. április 17., 17:35

Tudatosítani kell az eladókban és a vásárlókban is, hogy célszerű lenne, ha a székelyföldi üzletekben magyarul is szerepelnének feliratok, magyarul is tudnának az elárusítók – ezt célozza az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) most indított kampánya.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

A kereskedelemben a kétnyelvűség használatára biztató kampányt kezdeményez az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT).

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke szerdai sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján elmondta, céljuk, hogy tudatosítsák az eladókban és a vásárlókban is, hogy Székelyföldön, a tömbmagyar térségben célszerű a kétnyelvűség. A kampány a következő hónapokban zajlik, minden székelyföldi szervezetüket mozgósították, és minden fontosabb székelyföldi várost bevonnak.

{A}

Az előkészületek során kiválasztottak két olyan multinacionális céget – a Penny és a Profi üzletláncokat –, melyek egyáltalán nem használnak magyar feliratokat. Ezek vezetőit levélben keresték meg, és a jó példákra hivatkoznak, hogy például a Lidl és a Kaufland áráruházakban megjelennek a magyar feliratok. Kérik a kereskedelmi társaságok vezetőit, hogy legyenek tekintettel arra, hogy a magyar közösség komfortérzetét növelik, ha anyanyelvükön közlik az információkat.

A Penny-hálózat vezetőivel a közeljövőben személyes egyeztetés várható. Sándor Krisztina elmondta, nagyon szeretné, ha „megtanulnának magyarul”, nemcsak ez a két üzletlánc, hanem minden olyan multinacionális cég, ahol még nincs jelen a kétnyelvűség.

A multinacionális cégek mellett a helyi kereskedőket is megszólítják, mert a tapasztalatok szerint sok esetben a magyar tulajdonban levő vállalkozások, helyben alapított cégek sem mindig következetesek a kétnyelvűség tekintetében.

Vannak jó példák, de gyakran a helyi cégeknél is több a román felirat, mint a magyar, holott a profitorientált magánszférában lehetősége van minden vállalkozónak, hogy büntetlenül használja a kétnyelvű feliratokat

– szögezte le az EMNT ügyvezető elnöke. A projekt keretében létrehozzák a „Kétnyelvűséget a kereskedelemben!” elnevezésű Facebook-oldalt, ezen keresztül is üzennek a vállalkozóknak, de a vásárlókat is megszólítják, felkérik őket, hogy járjanak nyitott szemmel, az interaktív felületen jelezzék a követendő jó példákat, de a hiányosságokat is.

Sándor Krisztina kifejtette, a kampány Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Baróton és Gyergyószentmiklóson zajlik, összehangoltan keresik fel a multinacionális cégeket. Az eddigi tapasztalatok szerint a cégek nyitottak a kérésekre, általában továbbítják a megfelelő döntéshozó testületeknek. Sándor Krisztina rámutatott, az elmúlt években a közhivatalokban, az állami intézményekben részleges siker mutatható ki a kétnyelvűség terén, esetükben ezt törvény is szabályozza, erre sok jogvédő és civil szervezet odafigyel.

A kereskedelemben azonban látványosabbak lehetnek az eredmények, ha van társadalmi nyomás, ezért a vásárlóknak szóló tudatosító kampányra is szükség van.

Elvárják, hogy az eladók is tudjanak magyarul, a címkéken, a tájékoztató anyagokon is jelenjen meg a magyar felirat. Sándor Krisztina úgy véli, ha a cégek nem rugalmasak, visszautasítják a megkeresést, csak nekik lehet rosszabb. Az EMNT ügyvezető elnöke kifejtette, a kampány egész évben zajlik majd, elutasítás esetén további lépéseket is fontolóra vesznek, például az üzlet előtt szórólapokon hívják fel a figyelmet a kétnyelvűség hiányára, de bojkottra is felszólítanak.