Legalább tizenöt medve jár be Székelyudvarhelyre

Fülöp-Székely Botond 2019. április 17., 15:24

Idén már tizenöt olyan medvét azonosított be a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület, amelyek bejártak Székelyudvarhelyre, ezért óvatosságra intik a lakókat. Az Agyagdomb közelében lebocsozott nagyvad pedig még jó eséllyel az üregében van.

Spéci csapdával vinnék el Székelyudvarhely mellől a medvéket. Archív Fotó: Barabás Ákos

A Tábor-negyedi kukáknál (a Szent János utcában), a Csalókán, a Cserehát lakónegyedben, a város Rez-tető felőli részén és Bethlenfalván is láttak idén medvéket Székelyudvarhelyen – tudtuk meg Mărmureanu-Bíró Leonárdtól, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesület igazgatójától. Hangsúlyozta,

ezek csak azok a helyszínek, amelyekről biztosan tudnak,

ezért előfordulhat, hogy máshol is jártak már a nagyvadak. Szejkefürdőn például már káreset is volt. Szintén konkrétum, hogy legalább tizenöt medve lépi át rendszerint a város határát, ha a bocsokat is számításba vesszük.

Általában az esti és a hajnali órákban van nagyobb esélye annak, hogy nagyvadak kószáljanak Székelyudvarhelyen, hiszen akkor kevésbé aktív a lakosság, így a medvék is bátrabbak – magyarázta az igazgató. Éppen ezért ezekben az időszakokban

óvatosságra intik főleg azokat a lakókat, akik a város peremén laknak.

Ha valaki medvét lát a lakott területen, mindenképp értesítse a helyi rendőrséget vagy a vadásztársulatot, de természetesen a 112-es segélyhívó számon is lehet bejelentést tenni.

{A}

Még nem tudni biztosan, hogy kijött-e az Agyagdomb közelében bocsozó anyamedve az üregéből – közölte Mărmureanu-Bíró Leonárd. A közelben ugyanis felszereltek egy újonnan vásárolt mozgásérzékelős vadkamerát, amely több rókát, kutyát és mókust is lefotózott, de

a nagyvadat egyelőre nem sikerült lencsevégre kapni.

A vadászok heti rendszerességgel kijárnak a helyszínre, de ők maguk sem mennek az üreg közelébe, mert nem akarják zavarni a vadakat. Ugyanezt tanácsolja a kirándulóknak is, hiszen továbbra is életveszélyesnek mondható a környék.

Az egyesület vezetője arra is kitért, hogy a januárban vagy februárban bocsozó anyamedvék rendszerint áprilisban, május elejéig hozzák ki a szabadba kölykeiket, éppen ezért még ott lehetnek az üregben. A vadászok korábbi elképzelése egyébként továbbra sem változott, amennyiben előjönnek a bocsok, akkor az ebből a célból készített, egyedi csapdájukkal befogják a medvecsaládot, és a lakott településektől távolabb eső területre szállítják. Erre mindenképp szükség lesz, hiszen a vadak túl közel élnek Székelyudvarhelyhez, és megszokják az emberek által keltett zajokat, így nem fognak félni, és jó eséllyel betörnek a portákra.

„Egyet mindenki imádkozzon, hogy az idén legyen bőséges makk- és gyümölcstermés az erdőkben, hiszen ha nem így történik, akkor rengeteg kárt fognak okozni a medvék. A tavalyi például szerencsés év volt ebből a szempontból. Amíg beérik a termény, addig sem lesz egyszerű a helyzet, de ősztől kezdenek igazán sokat enni a nagyvadak, hogy meghízva átvészeljék a téli időszakot” – egészítette ki a beszélgetést Jakab Attila, a vadásztársulat elnöke.