Mielőtt teljesen leomlana, kijavítanák a segesvári várfalat

Antal Erika 2019. április 17., 14:29

Hosszadalmas, ám minőségi lesz a segesvári vár restaurálása – ígérte Ștefan Balici, az Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatója azon a műemlékvédelmi konferencián, amelyet Segesváron tartottak a Műemléki Világnap tiszteletére.

Nem várnák meg, hogy leomoljon, de így is évekbe telhet, amíg nekifoghatnak a felújításnak. Archív Fotó: Gálna Zoltán

A hazai és külföldi szakemberek előtt a román örökségvédelmi igazgató arról beszélt, hogy még mielőtt hozzákezdenének a tulajdonképpeni felújítási munkálatokhoz,

egy sor olyan javítást kell elvégezni, ami megakadályozza a várfal további romlását. 

Ahogy arról már írtunk, másfél évtizede nagyon veszélyes állapotba került a segesvári várfal, és mivel nem történt semmi a megmentése érdekében,

tavaly egy hatméteres falrész leomlott, illetve félő, hogy tovább fog omlani, ha sürgősen nem tesznek valamit a megakadályozásáért.

A segesvári polgármesteri hivatal többször is jelezte a tarthatatlan állapotokat az országos műemlékvédelmi hivatalnak, de mindeddig válaszra sem méltatták őket. A nemzetközi konferencián azonban előrelépés történt, legalábbis, ami az ígéretet illeti: 

nemzetközi pályázatot írnak ki a vár restaurálására. 

Tóth Tivadar, Segesvár alpolgármestere érdeklődésünkre korábban elmondta, már 2017-ben készített a város egy előtanulmányt a szükséges munkálatokról, és annak költségvetéséről, az önkormányzat is jóváhagyta az évi költségvetésben az összeget, de az Országos Örökségvédelmi Intézet nem adott zöld utat a munkálatok elvégzésére.

A Ștefan Balici részéről most elhangzott ígéret szerint a tervezésre is külön versenytárgyalást hirdetnek, miután kiválasztották a restaurálásra vonatkozó legjobb elképzelést. Ezért is arra kell számítani, hogy

akár két és fél év is eltelhet, amíg hozzálátnak a tényleges munkálatokhoz. Addig azonban meg kell akadályozni, hogy a fal tovább omoljon.

A restaurálás alatt is látogatható lesz a vár, és az ott lakók életét sem fogja nehezíteni – hangsúlyozta az Országos Örökségvédelmi Intézet igazgatója.

A várfal mellett a Mészárosok-, a Vargák-, a Szabók-, az Ónművesek-, a Kovácsok-, a Csizmadiák Bástyája, valamint az Óratorony is javításra szorul. A tervek és előtanulmányok értéke 562 127 lej lesz.