Felszámolták a háromszéki sertéspestis-gócpontokat

Bíró Blanka 2019. április 16., 18:32

Felszámolták a sepsiszentgyörgyi Őrkő negyedben és Sepsikőröspatakon a sertéspestis-gócpontokat, de bizonyos szabályozások még mindig érvényben vannak.

Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság tájékoztatása szerint az élő állat, a sertéshús és a hústermékek szállítására, a vágásra is sajátos szabályok vonatkoznak: minden „mozgásról”, vágásról értesíteni kell a körzeti állatorvost. 

Sikó Barabási Sándor főállatorvos, az igazgatóság vezetője emlékeztet, hogy Kovászna megyében február elején jelent meg az afrikai sertéspestis, két helyszínen léptették életbe a védelmi, illetve a felügyeleti övezetet.

Az elmúlt időszakban 1135 gazdaságot ellenőriztek le, 6961 sertést vizsgáltak meg, 770 laboratóriumi mintát küldtek vizsgálatra.

{A}

Az Őrkő negyedben megelőzésképpen 127 disznót pusztítottak el, a kényszerkivágásokért 53 ezer lej kárpótlást fizettek ki. Sepsikőröspatakon még folyamatban van az eljárás, ott 13 sertésért valamivel több mint 15 ezer lejt kell kifizetni. Szinten ebben az időszakban több mint kétszáz kilőtt vagy elpusztulva talált vaddisznót vizsgáltak meg, egyetlen esetben sem mutatták ki a fertőzést. A megvizsgált házisertések is egészségesek voltak, így a gócpontokat hivatalosan felszámolták.