Közel százan a gyimesi tojásíróversenyen

Dobos László 2019. április 16., 17:24

Negyedik alkalommal szerveztek tojásíróversenyt és hímestojás-kiállítást idén Gyimesbükkben. A húsvétot megelőző eseményen fellépett a Csángálló Zenekar is.

Nemzetközi hírneve van a gyimesi hímes tojásoknak Fotó: Pál Damján

Minden versenyző öt-öt írott tojást állíthatott ki a virágvasárnapi rendezvényen a nagygyimesi vasútállomáshoz közeli Xilopal üzletben. A Degustarium szövetkezet által rendezett vetélkedőre 86 versenyző nevezett be, összesen 430 alkotást zsűriztek, a kiállított festett-írott tojásokat pedig több mint négyszázan tekintették meg.

{A}

A díjkiosztó ünnepségen elhangzott a Gyimeseket szívügyének tekintő Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, a Sebő Együttes vezetőjének üzenete:

A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg. Nem őrizni kell, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket.

A kiállítással párhuzamosan műhelyfoglalkozást is tartottak, ahol tojásdíszítési technikák elsajátítására volt lehetőség, gyimesvölgyi asszonyok irányítása alatt – tudtuk meg Pál Damjántól, a kiállítás és a verseny egyik szervezőjétől.

Fotó: Pál Damján

Az eseményen fellépett a Csángálló Zenekar. A budapesti zenészek júniusban újra Székelyföldre érkeznek, június 8-án Csíkszeredában, másnap pedig Gyimesbükkben fognak zenélni.

A legszebb hímestojás-verseny díjazottai:

Zsűrizés alapján:
1. György Noémi, 2. Oláh Anna, 4. Antal Anna.
Közönségdíjasok: 1. Sárig Mónika, 2. Teodora Adomnicăi, 3. Eva Angela Bârsan.

Fotó: Pál Damján